Nieuws van Handbalvereniging Dongen

Komende donderdag kwartfinale zaalhandbal: DS1 HV Dongen – BFC/Beek. Dames winnen nipt, Lieke Berende rots in de branding

Afgelopen weekeinde is de tweede helft van de zaalhandbalcompetitie van start gegaan. Voor de dames van Dongen was dat de eerste tegenstander Verburch uit Poeldijk. De eerste wedstrijd werd daar ruimschoots gewonnen (19-26). Afgelopen zaterdag stond na het eindsignaal een nipte zege op het bord: 29-27.

Dat typeert de ploeg uit het Westland. Zij staan onderaan, doordat zij iedere wedstrijd met weinig verschil verliezen. Bij Dongen maakte Lieke Berende, B-speelster, haar debuut in de hoofdmacht. Eerste keepster Tamara van Es was aan haar rug geblesseerd en had het advies gekregen niet te spelen. Jowenna van Beek was verhinderd dus dan Lieke Berende in het doel. Zij dit het, met name de eerste helft, zeer goed. Complimenten voor deze youngster die deze avond een grillige verdediging voor haar had staan. De heren moesten de eer aan de reserves van eredivisionist Venlo laten. Het werd een eerste (geflatteerde) thuisnederlaag met 21-31. De jeugd krijgt de smaak te pakken op landelijk niveau. Waar anders ruim van werd verloren werd ditmaal een gelijkspel (10-10) uit een spannende wedstrijd gesleept in het Limburgse Beek tegen de nummer 2.
Het had anders af kunnen lopen.

Landelijke 2e Divisie B Dames: HV Dongen – Verburch 29-27 (20-15)]
Dongen begon gehandicapt aan deze wedstrijd. Nadat keepster Tamara van Es vanwege rugklachten moest afzeggen, was het aan de jeugdige Liek Berende de taak om het doel schoon te houden. Voor deze jeugdspeelster haar debuut in de hoofdmacht van Dongen op dit landelijk niveau. De begeleiding had de verdediging duidelijk te kennen gegeven Berende te steunen in haar debuut. Er stond voor rust een verdediging als een huis en groeide Berende in de wedstrijd. ,,De eerste helft heb ik goed gekeept, de tweede helft was minder. Het belangrijkste is dat wij de punten in Dongen hebben gehouden.” Dongen begon sterk. Via Meggie Verbunt en zus Jill en daarna nog eens Femke Loonen en Tanja Sips kwam Dongen via 5-1 op 6-2.

Sips kreeg vanaf het beginsignaal persoonlijke dekking dus was het aan de ander opbouwers de wedstrijd te maken. Met name Maartje de Kort wist hier goed raad mee. Zo waren de eerste 20 minuten voor Dongen, niets aan de hand. Verburch vocht zich langzaam terug tot vijf doelpunten bij het rustsignaal. Na rust werd het spel aan Dongenzijde rommelig. Minder geconcentreerd en een aantal niet slimme acties brachten Verburch wel heel dichtbij Dongen tot op 2 punten. Ook moest Dongen Tamberly Husson na rust missen. Na een botsing met een tegenstander moest zij haar verwonding laten hechten in het ziekenhuis. ,,We maakten tactisch een verkeerde keuze. Gelukkig herpakte de groep zich,” verontschuldigde ass-coach Geert van Meersbergen zich na afloop. De volgende tegenstander is Ventura dat met Dongen gelijk op de vierde plaats staat. Eerder werd in Dongen in de laatste seconden verloren met 29-30. Dongen moet Maartje de Kort, deze wedstrijd goed voor 6 doelpunten, enkele weken missen i.v.m. stage in Zuid-Afrika.

Landelijke Hoofdklasse B Heren: HV Dongen – Venlo 2 21-31 (12-16)
Het eerste huisverlies voor de heren van Rembrandt Lautenslager. Tot aan de rust kon Dongen redelijk bijbenen. ,,Als je na rust opgelegde kansen gaat missen kun je nooit dichterbij komen,” aldus aanvoerder Freek Haagh. Dongen staat nu op een prima zesde plaats in het linker rijtje, 6 punten achter de koploper.

Landelijke jeugddivisie MB: BFC/Beek – HV Dongen 10-10 (4-4)|,,Een uitslag waarvoor vooraf werd getekend maar gezien het verloop in de laatste seconden is het jammer dat we de volle winst niet mee naar Dongen hebben kunnen nemen,” was na afloop het commentaar van de begeleiding. Na twee weken rust was er weer een treffen in Limburg tegen de nummer 2, BFC. Ploegen die in deze competitie aan elkaar gewaagd zijn en deze wedstrijd aanvallend elkaar echt geen pijn konden doen. Er werd dan ook gevochten om ieder puntje, wat resulteerde in een 4-4 ruststand. Na rust hetzelfde spelbeeld; om en om scoren. De laatste minuten is de stand weer gelijk maar wordt het zeer spannend. Dongen krijgt nog twee kansen. De eerste wordt door de keeper van BFC gestopt en de tweede wordt ten onrechte afgefloten voor cirkel. Helaas het mocht niet zo zijn! Toch een prima begin in het nieuwe jaar. Supporters, houdt het programma in de gaten. Volgend tegenstander in Dongen is komende zondag om 16.00 uur de koploper LIMMid.

Kwart Finale Zaalhandbalbeker DS 1: HV Dongen – BFC/Beek
Donderdagavond 11 januari spelen de DS1 in sporthal De Salamander de kwartfinale zaalhandbalbeker tegen het Limburgse BFC. Dit team staat op dit moment ongeslagen op kop in de landelijke 2e Divisie (12-24).  De wedstrijd begint tegen de klok van 19.30 uur. Entree, ook voor leden.  (Voorschrift NHV)