Heren HV Dongen kruipen naar boven, dames op snelheid en lef afgetroefd in Amsterdam

De dames van Handbalvereniging Dongen hebben afgelopen zondag in Amsterdam een lesje gehad in effectiviteit. De reserves van landskampioen VOC willen kost wat kost zo snel mogelijk aansluiting krijgen met hun eerste team in de eredivisie, dus promoveren naar de 1e divisie.

Opvallend is wel dat dit team thuis er vol voor gaat, maar in uitwedstrijden moeizaam scoort. Oorzaak harsgebruik? Vorige week werd in Schiedam nipt met een puntje verschil gewonnen van Ventura, waarvan Dongen in de laatste seconden met een puntje verloor. Toch is er een stukje realiteit na deze fiks verloren wedstrijd (34-17). ,,VOC2 was een maatje te groot voor ons. Zij speelden erg volwassen gedurende de gehele wedstrijd,” concludeerde assistent-trainer Geert van Meersbergen na afloop. De dames gaan deze week de wonden likken en als nummer 2 ( met drie teams) zich voorbereiden op de volgende wedstrijd in De Salamander op zaterdagavond om 19.30 uur. Dan komt medekoploper BFC uit Beek naar Dongen.

Dongen moet het echter nog even doen zonder Jill Verbunt. Voordat zij tegen United Breda een schouderblessure opliep, was zij de aanjager van de ploeg als het team even in een dip zat. De Limburgse meiden moesten vorig seizoen het kampioenschap, vanwege het doelsaldo, aan het Amsterdamse Westsite laten. De heren van Rembrandt Lautenslager hebben hun eerste uitwedstrijd in Utrecht in winst omgezet. Door vreemde uitslagen in de koppositie staan de geelblauwen slechts op 1 puntje van de koplopers. Vier koplopers met 3 verliespunten (9-3), gevolgd door twee teams, waaronder Dongen, met 4 verliespunten (8-4). Komende zaterdag om 20.50 uur een derby in De Salamander tegen de WestBrabantseCombinatie, een fusieclub van drie verenigingen waaronder het vroegere Internos.

Landelijk 2e Divisie B Dames: Schoonmaak VOC 2 – HV Dongen 34-17 (17-9)
Dongen was zondagmorgen vroeg naar Amsterdam gereisd om tegen het middaguur (12.00 uur) de strijd aan te gaan met een van de kampioenskandidaten. De opzet was VOC ver van het doel te houden en zo de schade te beperken. De eerste tien minuten was de wedstrijd redelijk in balans. Daarbij had Dongen de beste kansen om een voorsprong op te nemen. Door enkele missers op de keeper geschoten, schakelde VOC keer op keer over op snelle uitvallen. Paal en keepster Tamara van Es hielden Dongen in de wedstrijd. Na een kwartier maakte de Amsterdamse ploeg het verschil door de ballen er nu wel in te gaan schieten. Via 6-4 werd de 17-9 ruststand bereikt.

Bij deze stand was er feitelijk nog niets aan de hand. Dus werd de tweede helft met goede moed opgepakt. VOC dacht er echter anders over. Direct vanaf het eerste fluitsignaal drukten de Amsterdammers hun stempel op deze wedstrijd. Binnen de kortste keren keek Dongen tegen een achterstand aan van 13 doelpunten aan. Het werd een lange tweede helft voor Dongen. Het team van Martijn Verhagen wist niet om te gaan met deze snel opgelopen achterstand. DE kopjes gingen hangen en het spel van Dongen werd er niet beter op. ,,Vergeleken met vorig seizoen speelden we wel veel beter. Maar ook VOC was veel beter. Het verschil was niet echt zichtbaar,” relativeerde Van Meersbergen na afloop. ,,Er zal deze week hard gewerkt moeten worden om de punten (tegen BFC) in Dongen te houden.”

Landelijk Hoofdklasse B Heren: Achilles/Utrecht – HV Dongen 25-28 (11-13)
,,De eerste uitwedstrijd die gewonnen is, maar ook een die snel vergeten mag worden,” merkte aanvoerder Freek Haagh op. Dongen had aardig wat moeite met het afronden van de kansen. Trainer Rembrandt Lautenslager had tien minuten nodig om deze onbekende tegenstander te analyseren. Die kwaliteit bleek tegen te vallen, maar toch wist Achilles 25 keer te scoren. ,,Simpel concentratieverlies aan onze zijde.” Zaterdagavond dus tegen de WestBrabantseCombinatie om 20.50 uur.

Landelijke Jeugddivisie MB: LimMid – HV Dongen 25-15 (12-6)
LimMid is een fusieclub uit Midden Limburg met als spil het voormalige Swift Roermond, het Limburgse handbalbolwerk uit het verleden. LimMid was de nieuwe tegenstander. Volledig onbekend dus was het een verassing hoe dit team zou spelen. Na het beginsignaal was het direct duidelijk dat dit een sterke tegenstander was. Voor we het in de gaten hadden stond het al 2-0. Dongen herpakte zich en kon terugkomen tot 4-4. Hierna schakelde LimMid weer een tandje bij, vooral hun midden opbouw speelde erg goed, en bij rust was het 12-6. Niet omdat Dongen slecht speelde maar omdat de tegenstander gewoon beter was. De tweede helft een soortgelijk beeld. Het eerste deel konden we redelijk gelijke tred houden maar in het tweede deel liep de3 thuisploeg weer verder uit. ,,Op de einduitslag was weinig af te dingen. Ook ons eigen spel was helemaal niet verkeerd. Soms moet je gewoon accepteren dat de tegenstander beter is,” was de conclusie van de teambegeleiding. Komende zondag speelt dit team weer thuis. Om 13.55 tegen Cabooter Group/Handbal Venlo. Hun grotere zussen spelen dus eredivisie.