Heren door zege naar 2e plaats, dames in gevaarlijke middenmoot

De tweede helft van zaalhandbalcompetitie is voor de dames 1 van HV Dongen anders gelopen dan verwacht. De 19-21 nederlaag was niet ingecalculeerd tegen het in degradatiegevaar verkerende VHC uit Valkenswaard. Door dit verlies staan 8 van de 12 teams in een gevaarlijke positie.

De nummers 5 t/m 7 hebben 11 punten gevolgd door drie teams met 9 punten (waaronder HV Dongen) dan de twee laatsten VHC met 7 en Oliveo met 6 punten. Het reserveteam van de dames doet het bijzonder goed. Na de zege op Groene Ster 1 gaat dit team, met ruime voorsprong op de rest, richting kampioenschap. Zij komen dan 2 klassen onder de dames 1 te spelen. Een prima aansluiting. De heren blijven het boven verwachting prima doen, Zij wonnen zondag hun wedstrijd tegen Bergeijk, de rode lantaarndrager in deze hoofdklasse. Dongen staat nu 1 punt achter de koplopers Witte Ster en BFC 2 dat 1 wedstrijd minder heeft gespeeld. In de landelijke jeugd divisie pakte het B-team de eerste punten door een afgetekende zege op De Sprint uit Deurne.

Landelijke 2e divisie B DS: HV Dongen – VHC Valkenswaard: 19-21 (9-9)
Een betere start kon Dongen zich niet wensen. Na tien minuten spelen was het 4-0 voor Dongen. Door deze stand werd het missen van de opgelegde kansen vergeten. Maar als je aan het einde van de wedstrijd de balans op gaat maken, blijken deze missers cruciaal voor de einduitslag. Positief was de rentree van Janneke Akkermans (foto boven) die na een langdurige afwezigheid weer aan de wedstrijden kan deelnemen. Helemaal tevreden zal zij niet zijn geweest. Tot tweemaal toe kreeg zij de gele kaart voorgeschoteld. Hierbij kun je vraagtekens zetten over de beslissing van de scheidsrechters. Het geeft echter wel aan hoe gretig Akkermans is. Saskia Wijnen opende na een snelle break-out de score, waarna Femke Loonen de kans miste op de 2-0. Nadat Tanja Sips een strafworp miste was het toch Loonen die voor de 2-0 tekende. Niet alleen het missen van kansen maar ook het missen van strafworpen was deze avond een teken aan de wand. Drie strafworpen werden in totaal gemist of goed gestopt door de VHC-keepster.

Dongen stond door de snelle spelhervattingen na een kwartier op 6-2. Voor een team met veel scorend vermogen als Dongen veel te weinig doelpunten. VHC sloop dichterbij. Het Dongenspel werd doorzichtig. De bezoeksters onderschepten zo enkele keren de bal door te doorzichtig overspelen. Zo kwamen zij voor het eerst bij 7-7 naast Dongen. Hierna liep de ploeg brutaal naar een 8-10 voorsprong. Dongen scoorde via Sips alsnog de aansluitingstreffer, waarna de scheidsrechters de tijdwaarnemer corrigeerden en de ruststand bepaalden op 9-9. De tweede helft begon weer hoopvol doordat Dongen via Jill Verbunt en Marion Horvers uitliep naar 12-9. Bij 13-11 werd door Dongen de tweede strafworp gemist. Dit keer zag Maartje de Kort haar inzet gekeerd.
Na 45 minuten stond een magere 14-13 op het bord. Debutant Imke van de Noort werd hard aangepakt, gevolgd door een strafworp. Ook deze inzet van Tanja Sips werd gemist. Na de 15-14 van Van de Noort zette VHC aan voor de overwinning. De bezoekers liepen uit naar 15-18.

Dongen toonde veerkracht maar kwam te kort. Via 17-18, 18-19 en 19-20 trok VHC met 19-21 aan het langste eind. ,,Het probleem lag in de beginfase. Wij hebben te veel open kansen laten liggen. Plus de drie strafworpen die gemist zijn en drie doelpunten die om onverklaarbare reden werden teruggefloten. Onverklaarbaar omdat wij hiervoor een vrije worp meekregen. Onze tegenstander bleef constant handballen en wij zaten in een jojo-effect,” was de eindconclusie van trainer Geert van Meersbergen. Nieuwkomer, en nog wachtende op de overschrijving, Tamberly Husson knikte en voegde toe: ,,We moeten de hand in eigen boezem steken!” Donderdagavond de bekerontmoeting in Pijnacker tegen Oliveo. En dan zaterdag uit naar Verburch in Poeldijk. Ook twee ploegen in de gevarenzone van de competitie.

Landelijk Hoofdklasse B HS: HV Dongen – Bergeijk 26-24 (15-13)
Door de winst op hekkensluiter Bergeijk blijven de heren van trainer Rene Vissers in de top van de hoofdklasse meedraaien. Nu gaat de ploeg voor het kampioenschap. Het ging zondag niet bepaald gemakkelijk. De bezoekers konden via strafworpen Dongen blijven volgen. Dongen bleef het spel dicteren pakte een voorsprong en behielden deze tot het einde. Doordat deze poule een oneven aantal teams telt, speelt Dongen pas weer op 22 januari thuis tegen Wittenhorst.

Landelijke jeugddivisie MB1: De Sprint/Deurne – HV Dongen 14-21 (8-13)
Ondanks de stijgende lijn werd de eerste helft met nul punten afgesloten. Tegen De Sprint werd in Dongen met 13-20 verloren. Zondag was de kans op revanche. Deze werd met twee handen aangegrepen. Dongen kreeg al snel vat op de sterke opbouwers. Daardoor viel hun scoren stil en liep Dongen weg naar de 8-13 ruststand. Voordat de thuisploeg kon reageren had Dongen na rust al drie keer het net gevonden. ,,Zou vandaag dan toch de eerste overwinning een feit worden?” vroeg de begeleiding zich af. De meiden voelden dit ook en gingen wat slordiger spelen waardoor De Sprint nog mogelijkheden rook. Gelukkig was dit van korte duur. De eerste zeg was binnen. ,,Met een goed gevoel 2017 gestart,” merkte begeleider Ronny de Leeuw op. Volgende tegenstander is koploper Venlo om 19.40 uur in De Salamander. ,,Zal een zware dobber worden, maar met deze opsteker gaan we uitdaging aan!”