Nederlaag voor VV Dongen

Nadat VV Dongen in de 3e minuut tegen een 1-0 achterstaand aanliep waren er maar weinig momenten waarop de VV Dongen-supporter kon hopen op een gelijkspel of meer. De smalle basis waarmee VV Dongen op dit moment moet acteren viel terug te zien in het veld waar Jaap van der Waarden in deze wedstrijd in elke linie zijn acte de presence maakte. Met veel kunst- en vliegwerk wist hij in de 81e minuut als spits VV Dongen op gelijke hoogte te brengen, maar het noodlot sloeg toe in de 89e minuut toen oud-VV Dongen speler Jaouad Charou een ingestudeerde corner vanaf acht meter binnen joeg. Gezien het gehele spelbeeld verdiende OJC de overwinning waar VV Dongen een zwaarbevochten punt liet liggen.

VV Dongen en OJC speelden een Brabants onderonsje. Door het prachtige weer hadden zich veel supporters van beide verenigingen verzameld op het mooie sportpark in Rosmalen. Daar zagen ze twee teams die afwachtend aan de wedstrijd begonnen. OJC speelde de bal rustig rond in de defensie en VV Dongen stond als een blok te wachten op wat zou komen. Bij de eerste beste aanval van OJC speelde de linksbuiten zich behendig vrij op de achterlijn waardoor middenvelder Glenn Kools op het randje van de zestienmetergebied een doorbraak moest zien te voorkomen. Zijn overtreding leidde het openingsdoelpunt in van OJC. De hard en laag genomen vrije trap werd bij de eerste paal binnengewerkt door Mitchel van der Ven. (1-0 in de 3e minuut).

VV Dongen pakte direct na de aftap het spel op en trachtte met voorzetten vanaf links de gelijkmaker te forceren. Tot twee keer toe hadden de gelegenheidssitsen van VV Dongen de kans om keeper van Boxtel te verslaan, maar ze faalden hopeloos in de afwerking. Zowel Remon Koenen als Mart van Bree kregen hun voet niet achter de bal. Zo oogde VV Dongen in de eerste 15 minuten gelijkwaardig, maar daarna was het OJC dat het betere van het spel had.

Bij bijna elke aanval of corner zag men dat er onzekerheden waren in de defensie van VV Dongen. Het leek of het team op twee gedachten hinkte waardoor de druk naar voren uitbleef. Het ontbreken van een spits gaf trainer Timmers aanleiding om na rust zijn team op de schop te gooien. Koenen keerde vanaf de spitspositie terug naar de rechtsbuitenplaats. Jaap van der Waarden schoof op naar het middenveld, linksback Paul van Zon nam de plaats in van de geblesseerde rechtsback Gerrits en Alex van Overdijk kwam op de linksbackpositie te spelen. Zo waren er nog meer tactische mutaties om ervoor te zorgen dat er druk op het doel van OJC kwam te staan. VV Dongen mocht blij zijn dat het ging rusten met een 1-0 achterstand want Charou strafte net voor rust een foute inspeelbal van Jaap van der Waarden niet af. Hij schoot de bal oog in oog met Zielschot huizenhoog over.

dongen17101

De tactische mutaties na rust sorteerden een gedeeltelijk effect, maar het was OJC dat de beste kansen kreeg. Vooral de linkerkant van OJC was zo goed als ongrijpbaar voor de zoekende verdedigers. De bal ging er niet in en VV Dongen mocht blijven hopen op een beter resultaat. In de slotfase koos Timmers ervoor om nog opportuner te gaan spelen om zo minimaal een punt aan de wedstrijd over te houden. Daan Poelmans kwam voor Schouw en Marouan Moukouh ging ten koste van jongeling Mart van Bree de aanval versterken. Ook schoof hij Jaap van der Waarden door naar de spitspositie. Met vier aanvallers was het pompen of verzuipen. VV Dongen ging de duels fel aan en probeerde met man en macht de aanval te zoeken.

Ondertussen was het waken voor de counter van OJC. De ploeg uit Rosmalen groef zichzelf in en hoopte op een bevlieging van de spitsen. Vooralsnog kwam deze niet en was het VV Dongen dat het tempo ging bepalen. Niet met oogstrelend voetbal maar wel met passie en hartstocht. Het gevecht om de bal leverde een groot aantal gele kaarten op aan de kant van OJC, ook VV Dongen werd getrakteerd op een paar gele kaarten. Na vier nederlagen op rij was OJC getergd en had niet het plan om zich zomaar over te geven. Net als VV Dongen wilden zij thuis de baas blijven en na lange tijd de drie punten in het mandje doen.

Het continue aandringen van VV Dongen werd beloond. Een lange bal vanuit de verdediging werd door Koenen met het hoofd verlengd op de lopende van der Waarden. Deze bedacht zich geen moment en schoot de geboden kans loepzuiver achter van Boxtel. (1-1 in de 81e minuut). De vraag deed zich voor of VV Dongen wederom een Hooudini-act had ingestudeerd. Het zou in ieder geval teveel van het goede zijn geweest gezien de gemiste kansen bij OJC. Iedereen met een VV Dongen hart zou blij zijn geweest en genoegen hebben genomen met een punt. Daar dachten ze bij OJC anders over, want in de 89e minuut werd het lot over VV Dongen alsnog beslecht. Een corner aan de rechterkant van het veld werd laag ingebracht. Een speler van OJC stapte over de bal en Charou was al vanaf de tweede paal richting de eerste gelopen. Geheel vrijstaand poeierde hij de bal achter de verslagen Zielschot.

dongen17102

Was daarmee de wedstrijd gespeeld? Nog niet helemaal, want in de ultieme blessuretijd kreeg VV Dongen nog een corner. Alles en iedereen spoedde zich naar voren in het zestienmetergebied van OJC. De ingebrachte bal kwam in de kluts voor de voeten van verdediger Giovanni Henskens. Zijn geplaatste schot rolde langs keeper van Boxtel, maar op de doellijn was nog een oplettende verdediger van OJC blijven staan, die de bal keihard wegramde. Daarmee redde hij de zege voor OJC en liet VV Dongen na drie overwinningen met lege handen staan.

Aanstaand weekend is VV Dongen vrij en speelt het 30 oktober op Sportpark de Biezen tegen Jong FC den Bosch. Aanvang 14.30 uur.

Verslag: Frank van Heteren
Foto’s: Jeffrey Oomens