Nurburgring Blues voor Job van Uitert in Duits F4

De moeizame periode waarin Job van Uitert zich bevindt in het Duits Formule 4 kampioenschap werd afgelopen weekend nogmaals bevestigd. De pas 17-jarige Dongenaar bleef met zijn Jenzer Motorsport machine buiten de punten in alledrie de wedstrijden op het historische circuit van de Nurburgring.

In de eerste wedstrijd moest Job als achttiende starten. Die achttiende plaats kwam nadat hij slechts een halve seconde verwijderd was van pole-position, zo intens is de competitie in het Duits Formule 4. Dankzij die competitie is simpelweg naar voren komen vrijwel onmogelijk en in het middenveld zit een coureur vrijwel altijd in de hoek waar de klappen vallen. Dat bleek ook in race 1 want in de mêlee van het middenveld sneuvelde de voorvleugel bij Job’s Tatuus F4 en moest hij de pits opzoeken. Er werd gehoopt op een safetycar zodat hij achteraan kon aansluiten maar die kwam er niet waardoor hij in zijn eentje op de baan zijn rondjes moest rijden.

Die rondjes waren echter bijzonder snel, tot op de honderste van een seconde vergelijkbaar met die van de koplopers wat alleen maar onderstreept dat het racen in het Duits F4 een kwestie is van non-stop maximaal presteren of je valt buiten de boot. Uiteindelijk kwam Job ondanks zijn snelle ronde niet meer terug van de opgelopen achterstand en moest hij genoegen nemen met de 30e plaats.

In de tweede race van het weekend kon er ondanks een slechte startpositie -24e op de grid- genoten worden van een prachtige wedstrijd. Job klom schoof keer op keer naar voren en raakte verwikkeld in een mega gevecht met een aantal concurrenten. Ook nu bleken de rondetijden vergelijkbaar met die van de kop maar was de startpositie doorslaggevend. “Ik was heel erg blij met hoe de race op zich verliep. Ik kon vechten en de auto positioneren hoe ik wilde maar meer dan een negentiende plek zat er niet in”, aldus Job op zondagochtend.

Door het resultaat in de eerste wedstrijd moest Job in de derde race als dertigste starten. Toen bleek dat een radicale set-up wijziging om “de knuppel in het hoenderhok” te gooien niet goed uitpakte wist de jonge Brabander voldoende: dit zou een zware wedstrijd worden. “Ik kampte met heel veel onderstuur, wat wil zeggen dat de auto met de voorkant uit de bocht gleed en dus werd strijden om punten onmogelijk.” Al met al reed Job nog knap naar de 23e plaats maar het leverde geen bevredigend weekend op.“Dit was er een om snel te vergeten en gauw vooruit te kijken naar de volgende wedstrijd op het circuit van Zandvoort, mijn thuisbaan”, legt Job uit. Die wedstrijd vindt plaats op 20 en 21 augustus in het kader van de legendarische Masters of Formula 3 waarbij er gratis toegang is in de Duinen in wat een prachtig weekend gaat worden. “Daar gaan we er alles aan doen om beter voor de dag te komen.”