Gaat VV Dongen ongeslagen de winterstop in?

Foto:

Aanstaande zondag 13 december staat de streekderby tegen en bij Baronie op het programma. VV Dongen is trotse koploper in de Hoofdklasse B en heeft vooralsnog een grote groep concurrenten op een fikse achterstand gezet (12-30). De derby met Baronie is altijd speciaal en volgens trainer Ron Timmers gelden er dan hele andere wetten. Baronie verkeert in problemen en kon de laatste zes wedstrijden niet tot winst komen. Slechts een punt werd er behaald in de thuiswedstrijd tegen Blauw-Geel 38. Erger voor de Baronnen is het feit dat er niet gescoord wordt. De ploeg staat al vijf wedstrijden droog. Consequentie is dat Baronie op een voorlaatste plaats staat met 10 punten uit 12 ontmoetingen.

Een derby is altijd beladen en zeker de ontmoetingen tussen VV Dongen en Baronie. Lange tijd was VV Dongen ‘de kleine’ en Baronie ‘de grote’ in de omgeving. Qua naam geldt dat nog steeds, maar qua resultaat is VV Dongen de grote broer de laatste jaren voorbijgelopen. Van de laatste drie seizoenen eindigde VV Dongen boven Baronie.

Na de economische malaise van de laatste jaren hebben veel amateurclubs hun beleid drastisch moeten veranderen. Sponsors liepen weg of gingen failliet, waardoor de budgetten hevig slonken. VV Dongen was vanaf midden jaren 2000 al begonnen om de selectie te gaan vullen met ‘eigen’ jongens. Dat gaf VV Dongen een voorsprong t.o.v. rijkere verenigingen op het moment dat de gefinancierde selecties in de top van het amateurvoetbal niet meer konden worden betaald. Er ontstond een vacuüm en clubs en spelers kregen het besef dat de boom met de gouden munten was leeggeschud. Alleen de clubs in het zaterdagvoetbal konden redelijk overleven en hadden niet zo’n last van de leegloop.

Het verhaal van VV Dongen is bekend. Ambitieus wordt er gewerkt aan de toekomst. Dat dit soms niet in het tempo gaat die sommigen zouden willen zien heeft vooral te maken met middelen en capaciteit. Naast de middelen moeten we ons ook realiseren dat een amateurclub moet worden geleid door vrijwillige bestuurders. De enorme wissel op tijd (lees: werk, gezin, opleiding) zal door de gemiddelde criticaster in ogenschouw moeten worden genomen en derhalve mogen we ons blij prijzen met een bestuur die op alle fronten de wensen van de leden tracht te vervullen. We doen het t.o.v. andere verenigingen m.i. erg goed en ja, er zijn nog tal van verbeterpunten op te noemen, maar daar is capaciteit voor nodig.

Afgezet naar de situatie bij Baronie weet men in Breda dat het ‘VV Dongen – model’ vruchten kan gaan afwerpen in de toekomst. Vandaar waarschijnlijk de prestatieve dip waarmee de selectie op dit moment mee te kampen heeft. ‘Eerst de pijn dan de glorie’ wordt wel eens gezegd. Toch zit er genoeg voetbal in het team van Edin Curic. Met jongens als Jonathan Constantia, Dennis Peragon, Jamie Kamkan aangevuld met talentvolle gasten uit de jeugd (spelen allemaal landelijk) bouwt Baronie aan de toekomst. Maar de voorlaatste plaats is niet wat men in Breda voor ogen heeft. Handhaving is noodzakelijk aangezien de jonge jongens het niveau jaar na jaar kunnen oppakken en dan kunnen gaan groeien.

Dat maakt het treffen met VV Dongen weer interessant, want spelen tegen de kooploper heeft voor elke voetballer iets speciaals. Andere krachten, onvermoede acties, onbevangenheid, fris in de kop. Ik kan er nog wel een paar meer opnoemen, maar ranglijststanden zeggen in dit verband helemaal niets.

VV Dongen kan overal rekening mee houden maar zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar naar zichzelf kijken. Terecht, want ondanks de kritiek dat het soms allemaal niet even mooi of gelikt is staat er een hecht team!! Een team dat keihard werkt aan zijn ambitie en wedstrijd na wedstrijd de binnen- en buitenwacht verbaast. Voor gelikt voetbal moet je naar Bayern of Barcelona gaan. Voor werkelijke passie ga je naar VV Dongen. Al twaalf teams hebben zich stukgebeten op de strakke organisatie van de ploeg. Van nummer 1 t/m nummer 18 in de selectie weet men wat er gevraagd wordt.

In dit stadium van de competitie komen alle facetten die sport zo ongrijpbaar maakt samen. Geluk is daar een onderdeel van, maar ik vind dat geluk wordt afgedwongen wanneer iedereen dezelfde focus heeft. De 10 punten voorsprong op nummer drie UDI 19 zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Daar zit loeihard werken achter en pijnlijke beslissingen worden daarin niet vermeden. Wanneer VV Dongen zondag niet verliest zou dat waarschijnlijk ‘de beste eerste helft van een competitie ooit behaald’ betekenen. Ik weet het niet zeker maar de prestatie tot nu toe is voor mij al memorabel.

Gaat het VV Dongen lukken om zijn ongeslagen status te behouden of gaan de mannen van Baronie daar een stokje voor steken? U kan het allemaal gaan meemaken in de Derby van Midden-Brabant. Aanvangstijd op de Blauwe Kei in Breda is 14.30 uur. De jongens van Ron Timmers hopen u daar allemaal te zien.

Tekst: Frank van Heteren ([email protected])

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen