VV Dongen wint topper tegen DOSKO dankzij 4 doelpunten van Robert Mutzers

Op de vraag hoe hij zich voelde zei Robert Mutzers: “Goed, iedereen was aanwezig  en we hebben geknokt als team. Natuurlijk is het leuk dat ik met 4 doelpunten extra beslissend kan zijn, maar vanaf morgen richten we ons weer op de volgende wedstrijd.” VV Dongen won met 2-4 van de nummer twee DOSKO en is gestegen naar plaats drie op de ranglijst.

De spanning zat er goed op bij beide teams. Voor aanvang van de wedstrijd was het onderlinge verschil tussen DOSKO en VV Dongen slecht twee punten. In de Hoofdklasse B is er maar weinig verschil tussen de nummer 1 en nummer 9, waardoor elk resultaat consequenties heeft op de stand. Vijf punten achterstand op DOSKO of met een punt er overheen.
Voor VV Dongen waren de afgelopen uitwedstrijden niet gelopen zoals het men zich had voorgesteld en er werden uit vier duels slechts drie punten gepakt. Om het tij te keren koos trainer Ron Timmers een andere tactiek, waarbij hij Tom Waltman met een speciale opdracht het veld instuurde. In het Oranje liet VV Dongen in de eerste minuten van het duel DOSKO het spel maken en probeerde met vlijmscherpe counters de buitenspelers Koenen en Mutzers te bereiken. Cruciaal in dit concept was de rol van Waltman die als een verdekte centrumverdediger de twee gevaarlijkste mannen van DOSKO moest opvangen. De Bonte en Bedaf doken regelmatig op in het centrum waar “de Soldaat” van VV Dongen (zoals Walman door zijn aanvoeder Rosalia wordt benoemd) de boel corrigeerde. Als een Willy van der Kerkhof zoog hij alle rimpeltjes glad en het gaf Rosalia en van der Stappen genoeg lucht om de dieptepass verzorgt te lanceren.
Bij DOSKO was het vanaf het begin erg luidruchtig en met veel verbaal geweld trachtte het team te zoeken naar de openingen. Vooral tot aan de 16 meter wisten de mannen uit Bergen op Zoom dreigend hun plannen te ontvouwen, maar wanneer de eindpass moest worden gegeven was Waltman ter plekke om de boel te ontregelen. “Ik kreeg een opdracht mee en die heb ik uitgevoerd.” Het bood VV Dongen in ieder geval de kans om met snelle passes naar voren de druk op de geroemde verdediging van DOSKO te zetten. Vooral rechtsback Nicai Dervort had waarschijnlijk de meest lastigste middag in zijn voetbalcarrière. De voormalige jeugdkeeper van NAC ging een aantal keren opzichtig in de fout wanneer hij zijn directe tegenstander Mutzers tegenkwam. Ook in het uitverdedigen liet hij meermaals steken vallen waardoor er zich in het begin van de wedstrijd vooral aan e linkerkant van VV Dongen gevaar ontwikkelde.
In de 11e minuut zette VV Dongen met een lange bal druk op de defensie van DOSKO en de tweede bal was voor VV Dongen. In de kluts en na een verdekt schot van spits Tom Kolkert kwam de bal voor de voeten van Mutzers, die de bal slecht hoefde in te schieten. Dervort was in geen velden of wegen te bekennen en later in de wedstrijd zou hij na een tackle op de hardwerkende Rick Vervaart een gele kaart ontvangen. VV Dongen zakte na iedere aanval in en stond goed in de organisatie. Toch wist DOSKO in de 25e minuut op gelijke hoogte te komen na een discutabel doelpunt. Bedaf zou vermeend buitenspel hebben gestaan maar doordat van der Stappen deze ophief door een ingeschoten bal te toucheren kon de arbiter niets anders doen dan naar de middenstip te wijzen. 1-1.
VV Dongen liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en ging door op de ingeslagen weg. In de 33e minuut wist Kolkert een bal tussen de twee centrumverdedigers te winnen en te verlengen. Mutzers moest in duel met de ongelukkige Dervort en zette hem met een handige lichaamsbeweging aan de kant. Op de uiterste rand van het 5 meter gebied wist Mutzers de goal te maken en de verdiende 1-2 verscheen op het scorebord.
DOSKO kwam uit de rust met nog meer fanatisme en probeerde met fysieke en andere middelen het spel van VV Dongen te ontregelen. Overconcentratie zal hoogstwaarschijnlijk het derde doelpunt van VV Dongen hebben ingeluid. De rechtsback van DOSKO wilde in een beweging zijn keeper bereiken maar zag Mutzers over het hoofd. Zijn terugspeelbal werd onderschept door het jeugdige talent en seconden later werd de marge naar twee doelpunten gebracht. 1-3.
Dit alles gebeurden in de 48e minuut en het zou VV Dongen de lucht moeten geven om de wedstrijd uit te spelen. Bij DOSKO werd het er allemaal niet vriendelijker op. Zo mocht de assistent scheidsrechter de toorn van trainer Sweres zich laten welgevallen en de spelers waren het onderling ook niet meer zo met elkaar eens. Het zou in het voordeel van VV Dongen gaan werken, want elke aanval was gevaarlijk en het was wachten op de 1-4, maar DOSKO kreeg nu wel een cadeau van de scheidsechter. Waar de 1-1 nog te billijken was, zo was de 2-3 een echt buitenspel doelpunt. Van der Stappen schoot in een verdedigende actie op een inlopende speler van DOSKO, waarbij de bal direct in de voeten kwam van de buitenspel lopende Bedaf. Hij schoot de 2-3 onberispelijk binnen en de protesten van VV Dongen mochten niet baten. Met nog 25 minuten op de klok kon het daardoor nog best wel spannend worden.
Voor het doelpunt mocht de aanvoerder van DOSKO met twee gele kaarten het veld verlaten, maar met 10 man en het onterechte doelpunt putte de Bergse formatie kracht. Uiteindelijk maakte Mutzers in de 85e minuut een einde aan alle illusies van DOSKO. Na een briljante combinatie tussen Paul van Zon, Remon Koenen en wederom Mutzers schoot laatstgenoemde de 2-4 binnen. Voor het bevrijdende doelpunt miste Koenen een penalty en liet Kolkert een niet te missen kans liggen. DOSKO eindigde het duel met 9 man nadat een invaller na 5 minuten voetvallen Rick Vervaart onrechtmatig de lucht inschopte. Het bleek de ontmanteling te zijn voor een hooggeprezen team, waar VV Dongen met uiterst geconcentreerd voetbal de middag terecht winnend afsloot. Timmers had er maar twee woorden voor nodig: “Heel goed!!”