Jubileumconcert Zanggroep Klinkklaar met De Loswalklinkers en Nederpopkoor Zonder Noten

Foto:

Zanggroep Klinkklaar bestaat twintig jaar. De zeven leden van de zanggroep zijn klaar voor het vieren van het jubileum. Helaas zijn enkele leden getroffen door een vervelend virus. Daardoor kan de één na laatste repetitie voor het jubileum-optreden niet doorgaan en is niet iedereen aanwezig bij het gesprek met deze krant. Een terugblik op twintig jaar zingen.

door Lia van Gool

‘Dongens Leed’
Twintig jaar geleden bestond de naam Klinkklaar nog niet, vertellen Leny en Ankie. “De naam was toen ‘Dongens Leed’. Wij zonden alleen smartlappen en werden muzikaal begeleid door een accordeonist.” Helaas is een aantal leden van ‘Dongens Leed’ overleden, ook de accordeonist. “Wij hebben toen Wim gevonden om voor ons als toetsenist te spelen. Dat was in 2010. In juni hadden wij toen het eerste optreden met hem als begeleider.” In dat jaar kreeg de groep ook de naam ‘Klinkklaar’.

Geoefend
Klinkklaar begon met negen leden. Nu telt de groep zeven leden, zes vrouwen en één man: Leny, Ankie, Ine, Francien, Anette, Mia en Wim. Leny noemt de vrouwen ‘zangzussen’, omdat er tussen verschillende vrouwen familiebanden bestaan. Wim kan zich trouwens goed handhaven met al die vrouwen om hem heen,. “Ik heb op kantoor geoefend,” zegt hij lachend.

Geintje
Het eerste optreden van, toen nog, ‘Dongens Leed’, was ‘een geintje om mee te doen’. Het was een optreden in Hulten voor een goed doel, om uit te proberen hoe het zingen zou gaan. En het ging goed. In de loop der jaren traden de dames en de heer op veel verschillende locaties op, zoals op een boot, bij de gemeente, bij Mariaoord, de KVG, de jazzclub, een golfclub en de Rimi, teveel om in één zin op te noemen. Een vast optreden is jaarlijks tijdens de Veterandendag. Ook dit jaar treedt Klinkklaar op tijdens de regionale Veteranendag die in Dongen wordt gehouden.

Kelder
Als Leny en Ankie terugdenken aan het optreden bij de golfclub, moeten ze nog lachen. “Wij moesten daar zingen, maar ook eten rondbrengen. Het eten stond beneden in de kelder. Wij moesten met het eten naar boven lopen, terwijl er één lid van onze groep stond te zingen. Het waren ook nog Sinterklaasliedjes. Dat was ons slechtste optreden ooit!” Een ander optreden was voor leden van een rugbyclub. “Dat was in een heel klein cafeetje. De mensen waren niet geïnteresseerd in ons optreden, want daarna zou een jong meisje optreden met een modern repertoire.”

Vakantie
In de beginperiode gingen de leden van Klinkklaar van hun gage die zij door het jaar heen verdienden, samen op vakantie. Wim mocht niet mee. “Die vakanties waren alleen voor de vrouwen. Wij zijn naar Portugal, Spanje en Turkije geweest.” Samen op vakantie gaan doen de vrouwen niet meer. “Het clubje is kleiner geworden en de privéomstandigheden zijn veranderd.”

Doelgroep
Het repertoire van Klinkklaar bestaat voornamelijk uit (internationale) evergreens. Zij zingen Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans. “Wij kiezen het repertoire gezamenlijk. Wij hebben een keuzen uit 65 nummers. Per optreden kijken wij naar de doelgroep en passen wij het repertoire aan. Sommige nummers die wij in de begintijd zongen, zingen we nu niet meer.” Ook zitten er niet zoveel smartlappen meer in het repertoire. Wel wordt ‘Hoe je heette ben ik vergeten’ nog wel eens gezongen en ’Waarom moest ’t noodlot ons scheiden’. “Dat laatste is echt een nummer om bij te huilen.”

Leuk groepje
Lange tijd oefende Klinkklaar bij Francien. Die had genoeg ruimte om te gebruiken als repetitieruimte. Nu Francien is verhuisd, zijn de repetities om beurten bij iemand thuis. “Dat is meestal een gezellige en sociale avond. Wij houden wel van even naborrelen.” In die twintig jaar hebben de leden van Klinkklaar wel geleerd waar zij niet meer op willen treden. “Niet meer tijdens bijeenkomsten waar gegeten wordt en niet meer buiten.” Nu treedt de groep gemiddeld zo’n acht keer per jaar op. Tijdens die optredens moeten ze het hebben van hun uitstraling, zegt Leny. “Wij zijn een leuk groepje om te zien, dat horen wij tenminste vaak. Wij weten hoe wij de nummers moeten brengen en krijgen daar ook regelmatig complimenten over.” Tijdens de optredens is de basiskleur van hun kleding zwart, gecombineerd met felle kleuren.

Eigen taak
Terugkijkend beseffen Leny, Ankie en Wim dat ze samen heel wat mee hebben gemaakt tijdens alle optredens in de afgelopen twintig jaar. Klinkklaar is een groep zonder dirigent, muziekcommissie of bestuur. “Wel hebben wij ieder een eigen taak binnen het koor. Leny is verantwoordelijk voor de boekingen. En dat doet zij erg goed.”

Jubileumconcert
Het programma voor het jubileumconcert is klaar. Behalve Klinkklaar zijn ook De Loswalklinkers en Nederpopkoor Zonder Noten’ te horen tijdens dat concert. “Het zijn leuke koren om ons feestje mee op te luisteren. Zo kan het publiek luisteren naar drie verschillende genres muziek.”

Het jubileumconcert van Klinkklaar is op zondagmiddag 8 oktober, van 14.30 uur tot 17.30 uur, in De Viersprong, Kanaalstraat 10. De entree is gratis!

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen