Noodkreet Crescendo: ‘stopzetten papierinzameling bedreigt ons voortbestaan’

Foto: Pexels

Verenigingen die hun inkomsten zien dalen door het stopzetten van de oud-papierinzameling zullen toch echt zelf moeten zoeken naar andere mogelijkheden om geld bij elkaar te krijgen.

Dat werd duidelijk uit de reactie van wethouder René Jansen op een motie van CDA en Volkspartij Dongen. De motie was een steun in de rug voor de noodkreet van Twan Lankhaar van slagwerkgroep Crescendo uit ‘s Gravenmoer. Het water staat Crescendo aan de lippen nu de inkomsten uit de papierinzameling weg gaan vallen, zo blijkt uit het verhaal van Lankhaar. Hij deed dan ook een wanhopig beroep op de gemeente om met alternatieven te komen.

Door: Bernadette Klerx

Maar daar durfde wethouder René Jansen zich niet op vast te leggen. ‘Ik vind de motie heel sympathiek, maar ik durf niks te beloven. We moeten dit eerst eens even goed bespreken in het college’, meldde de wethouder na een korte schorsing.

Afbouwregeling
De gemeente stopt per 1 januari 2024 met de oud-papierinzameling door verenigingen op de zaterdagen. Belangrijkste reden daarvoor zijn de steeds strengere veiligheidseisen. De papierinzameling leverde de verenigingen een aardig centje op voor de clubkas. En om de financiële schade enigszins te beperken, biedt de gemeente de verenigingen een afbouwregeling. In 2024 krijgen ze nog 75% van de inkomsten over 2023 uitgekeerd, in 2025 nog 50% en in 2026 25%. De regeling wordt betaald uit de afvalstoffenheffing.

Gat in de begroting
Over het besluit van de gemeente om te stoppen met de papierinzameling was geen discussie. Daar hadden zowel de raad als de inspreker begrip voor. En ook de afbouwregeling werd als ‘zeer netjes’ bestempeld. Maar daarmee is het probleem voor een vereniging zoals Crescendo niet opgelost. ‘Voor ons betekent het stopzetten van de papierinzameling een directe bedreiging voor het voortbestaan van onze groep. Het levert ons verlies aan inkomsten op van € 3.500 per jaar en dat is een derde deel van onze jaarbegroting’, zo rekende Lankhaar de raad voor. ‘De afbouwregeling is sympathiek, maar is niet genoeg voor ons. Wij kunnen dat gat in onze begroting simpelweg niet opvangen met andere lokale acties. We zijn al continu bezig met het bedenken van creatieve en ludieke acties om inkomsten te verwerven en alle verenigingen vissen in dezelfde vijver. Ons dorp is al verzadigd met kerstmarkten, oliebollenverkoop, rommelmarkten en allerlei andere acties om de clubkas te spekken. Daarom doen we een dringend beroep op de gemeente om met alternatieven te komen in de plaats van oud papier ophalen.’

CDA en Volkspartij: gemeente moet met voorstellen komen
De noodkreet kreeg in ieder geval steun van het CDA en de Volkspartij Dongen, die hiervoor een motie indienden. Die gaf het College opdracht om zelf activiteiten aan te dragen waarbij gemeentelijke taken overgenomen worden met inzet van vrijwilligers. Net zoals altijd het geval was bij de papierinzameling. ‘Het College geeft wel aan dat verenigingen met ideeën kunnen komen, maar waarom gaan we als gemeente hier zelf niet pro-actief mee om, ‘ lichtte CDA-woordvoerder Stijn Sips toe.

D66: stel afbouwregeling een jaar uit
D66 wilde zelfs nog een flinke stap verder gaan. ‘Wij snappen het besluit van het College om te stoppen met de papierinzameling, maar wij hebben wel problemen met het proces. De verenigingen zijn in drie maanden tijd voor een voldongen feit gesteld. Te kort om voor het komend jaar nog naar andere inkomstenbronnen te zoeken. Er zit dan voor veel verenigingen niks anders op dan interen op de eigen reserves. Kunnen we daarom de afbouwregeling niet met één jaar uitstellen, zodat de vereningen in 2024 nog 100% compensatie krijgen?’, vroeg raadslid Gitta Glerum. Maar ook daar wilde wethouder Jansen zich niet aan wagen. ‘De huidige afbouwregeling kost ons zo’n € 68.000, uitstel met één jaar betekent een kostenpost van € 114.000. Ik wil hier nog geen vaste beloften over doen. We moeten dit eerst eens goed bespreken. We doen ons best om verenigingen te ondersteunen, maar ik moet hier echt een slag om de arm houden. Voor het voorstel van D66 was geen meerderheid in de raad te vinden.

‘Wassen neus’
De motie van Volkspartij Dongen en CDA kreeg ook geen steun van de andere partijen; VVD en Ouderenpartij onthielden zich van stemming omdat ze eerst nog meer informatie willen en D66 stemde tegen. ‘Die motie is gewoon een wassen neus’, verklaarde een duidelijk teleurgestelde Gitta Glerum. Het is geen concrete handreiking aan de verengingen. Ons voorstel was dat wel.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen