Koninklijk lintje voor vier Dongenaren

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De verbazing, het ongeloof, de ontroering en ja, ook de vreugdetranen. Het was er allemaal weer op de traditionele Lintjesregen. ‘Met grote trots mag ik u melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd…. Vier keer mocht burgemeester Marina Starmans deze gedenkwaardige woorden deze ochtend uitspreken.

Dongen heeft er sinds vandaag 3 nieuwe leden in de Orde van Oranje- Nassau bij: Marianne van Dongen- van Rooij, Aja van Eersel-Koster en Victor de Koninck. Johan van Hoppe kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. Stuk voor stuk Dongenaren die een indrukwekkende staat van vrijwilligersactiviteiten op hun naam hebben staan. En dat werd deze ochtend beloond met de ultieme waardering: het Koninklijk lintje.

Door: Bernadette Klerx

Ieder jaar weer is het superleuk om met de speciale bus door Dongen te rijden op weg naar dorpsgenoten die de verrassing van hun leven krijgen. En ook al is er ieder jaar een Lintjesregen, het blijft altijd bijzonder. De persoonlijke toespraak van de burgemeester, de emoties, gevolgd door trots en dankbaarheid en natuurlijk de felicitiaties en zoenen daarna, het is elk jaar opnieuw indrukwekkend.

Aja van Eersel-Koster
Onze eerste stop vandaag is De Geubel in ’s Gravenmoer, waar een grote schare vrienden en kennissen van Aja van Eersel, verzameld is. Aja zelf staat dan al startklaar achter de bar, want er zou een dorpsgenoot onderscheiden worden, een man, zo was haar verteld. Het duurde dan ook even voordat het tot mevrouw Van Eersel doordrong dat het feest vandaag niet voor een een dorpsgenoot was, maar voor haarzelf.

Diep onder de indruk luisterde ze naar de mooie woorden van burgemeester Starmans. Aja van Eersel is een onmisbare schakel in het ’s Gravenmoerse dorpsleven. Tot 2021 was ze pastoraal ouderling, koster en wijkmedewerker van de Gereformeerde Kerk in ’s Gravenmoer. Daarnaast is zij al jarenlang vrijwilliger bij de Stichting EHBO en is zij wijkhoofd en collectant voor de Stichting Alzheimer Nederland. Als vrijwilliger bij de Buurtwacht draagt zij bij aan de veiligheid in haar buurt en bij De Geubel staat ze bekend als een fijne gastvrouw en barmedewerker.

Marianne van Dongen-van Rooij
Vanuit ’s Gravenmoer zetten we koers naar de Laurentiuskerk in Dongen waar we Marianne van Dongen-van Rooij gaan verrassen. Ook daar heeft zich weer een grote groep vrienden en kennissen verzameld om dit unieke moment mee te maken. Marianne heeft zelf niks in de gaten, want ze had ’s morgens ghewoon nog de kerk mee schoongemaakt en was nu met een aantal anderen bezig met de Bijbelcursus.

Als Marianne in de cursusruimte wordt ‘overvallen’ en de lovende woorden van de burgemeester hoort, is ze zichtbaar ontroerd. Marianne is een duizendpoot in het vrijwilligerswerk en heeft haar sporen voor de Dongense gemeenschap meer dan verdiend. Ze stond aan de wieg van peuterspeelzaal St. Janneke en heeft daar ook jarenlang onbetaald allerlei taken op zich genomen. Bij de Laurentiusparochie Dongen is ze overal inzetbaar, van het meehelpen bij de huishoudelijke dienst tot gastvrouw bij de ontvangst bij de vieringen. Bij het verpleeghuis van Mijzo is ze lector bij uitvaartdiensten en weekendvieringen en zet zij zich in voor pastoraat/geestelijke verzorging. En dan is ze ook nog vrijwilliger bij Broeder Reparatus. Een schier oneindige lijst aan activiteiten, die burgemeester Starmans in haar speech zo treffend samenvatte in die ene zin. ‘Uw kracht zit in de liefde voor ieder mens.’

Johan van Hoppe
We vervolgen onze tour naar de Hoge Akker en bellen aan bij Johan van Hoppe. Die is duidelijk verbaasd als hij zo’n groot gezelschap voor de deur ziet staan. Het kwartje valt dan bijna meteen, maar de blijdschap en ontroering is er niet minder om. Johan van Hoppe wordt benoemd tot Ridder omdat hij zich op uitzonderlijke wijze ingespannen heeft om bekendheid te geven aan de persoonlijke verhalen van Nederlandse militairen in de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat dan specifiek om de groep onderofficieren, korporaals en manschappen die voor een deel in Duits krijgsgevangenschap de oorlog hebben doorgebracht. Johan van Hoppe heeft de beschrijvingen van de werkkampen en de lange lijst met namen van krijgsgevangenen zichtbaar gemaakt. De inmiddels enorme database is van onschatbare waarde. Maar veel belangrijker nog is dat deze ‘vergeten groep’ door de niet aflatende passie van Johan eindelijk een gezicht heeft gekregen.

Victor de Koninck
Onze Lintjesregen on Tour eindigt vandaag bij de Rimi, waar een groot gezelschap de komst van Victor de Koninck afwacht. Victor is al met pensioen, maar is nog steeds als bestuurslid en voorzitter van de ontspanningsvereniging betrokken bij de Rimi, en dat inmiddels al 42 jaar. Daarnaast is hij ook nog actief in het Dongense als vrijwilliger bij het Oranjeparkfestival en Dongen Ice. Victor is door familieleden en collega’s vakkundig om de tuin geleid en heeft zich vandaag mee laten nemen naar de Rimi; het bestuur van de ontspanningsvereniging zou daar verzamelen om vervolgens uit eten te gaan.

Victor had dus niks in de gaten, totdat hij de deur van de kantine opende en daar een grote schare collega’s en vrienden aantrof en de burgemeester en wethouders. ‘Goeiendag zeg, hallo, wat is dat nou weer voor moois, oh oh oh’, was het enige wat een totaal verblufte Victor uit kon brengen, terwijl de tranen hem spontaan in de ogen sprongen. En ook zijn vrouw Ingrid moest een paar traantjes wegpinken bij de mooie toespraak van burgemeester Starmans. Maar toen de eerste emoties een beetje weggezakt waren, maakten de tranen plaats voor een brede glimlach en die kreeg Victor vervolgens niet meer van zijn gezicht.

Aja, Marianne, Johan, Victor en Gerard, namens Dongen.Nieuws.nl van harte gefeliciteerd met jullie onderscheiding .

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen