D66 Dongen bezoekt Rechtswinkel Tilburg

Foto:

Ingezonden door D66 Dongen

In januari kreeg D66 Dongen een uitnodiging om een bezoek te brengen aan de Rechtswinkel Tilburg. Zij wilden met ons in gesprek om te vertellen wat de Rechtswinkel Tilburg nu precies doet en op welke manier zij hulp biedt aan inwoners uit Dongen. Uiteraard gingen wij graag op deze uitnodiging in, vandaar dat Marieke Schouten (lijsttrekker) en Martijn Messing (#5 op de lijst) begin februari naar Tilburg reden om eens goed bijgepraat te worden over de ontwikkelingen rondom de rechtsbijstand.

De overheid is namelijk bezig met een vernieuwing van de gesubsidieerde rechtsbijstand. Doel is dat alle mensen in een vroege fase gemakkelijk toegang en advies kunnen krijgen bij juridische problemen. Deze hulp is online, via spreekuren in de buurt of telefonisch beschikbaar en wordt eerstelijns juridische hulp genoemd. Hiermee kunnen mensen zelf stappen zetten om tot een oplossing te komen en vaak worden hierdoor ingewikkelde en kostbare juridische procedures voorkomen.

De Rechtswinkel Tilburg is een organisatie die deze eerstelijns juridische hulp verzorgt voor inwoners die te weinig geld hebben om deze hulp zelf te kunnen betalen. Alle werkzaamheden die zij verrichten zijn gratis en de stichting wordt onder andere bekostigd door subsidies van gemeenten en donaties. Op dit moment helpen zij ook inwoners uit Dongen. Hier hebben zij echter wel geld voor nodig.

Tot nu toe betaalde de gemeente Tilburg ook voor de omliggende gemeentes, maar daar zijn zij mee gestopt. Vandaar dat de Rechtswinkel een klein subsidieverzoek bij de gemeente Dongen heeft ingediend. Helaas heeft het college dit verzoek afgewezen omdat de Rechtswinkel niet in Dongen is gevestigd. D66 Dongen vindt dit erg jammer en ook onverstandig. Wij vinden dat alle inwoners in Dongen, ook de mensen met een smalle beurs, toegang moeten hebben tot laagdrempelige juridische hulp. Bovendien kunnen met deze hulp veel duurdere juridische procedures worden voorkomen, waaraan de overheid door middel van de gesubsidieerde rechtsbijstand uiteindelijk ook weer mee betaalt.

D66 Dongen hoopt dan ook dat een nieuw college, in een nieuwe bestuursperiode, een andere afweging maakt en dat de Rechtswinkel Tilburg in de toekomst veel inwoners van Dongen kan helpen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen