Zondag natuurwandeling met gids door De Duiventoren

Foto: Pixabay License/adege

Zondagmiddag organiseert IVN afdeling Mark & Donge een natuurwandeling met gids door natuurgebied De Duiventoren.

Natuurwandeling Duiventoren
Het bosgebied De Duiventoren is onderdeel van de boswachterij Dorst, die totaal ruim 1.000 ha groot is. Of het genoemd is naar Willem, heer van Duivenvoorde (eigenaar in de 14e eeuw) of naar de duiventoren, die omstreeks 1600 bij een pachtboerderij van het Kasteel van Dongen stond? Niemand weet het zeker. Zeker is wel, dat bij de Vijfeikenweg – in wat nu het Mikkenbos heet – in de 18e eeuw de galg van Oosterhout stond.

Drassig en venig
Sinds 2004 staat in de Duiventoren een zandstenen kunstwerk, dat een duiventoren symboliseert. Het is een geschenk van het Cultuurfonds aan Staatsbosbeheer. Een deel van dit bosgebied wordt “het Moerken” genoemd, wat aangeeft dat hier in vroeger tijd turf werd gestoken. De bodem is in sommige delen tamelijk drassig en venig. Op verschillende plaatsen zijn poelen en waterpartijen te vinden. Er zijn echter ook stuifduinen, die aan het begin van de 20e eeuw door Staatsbosbeheer zijn beplant, om het zand vast te leggen. In de noordoostelijke hoek van het gebied liggen nog steeds stuifzanden, die de Woeste Zee worden genoemd.

Begroeiing
De begroeiing van ‘de Duiventoren’ bestaat voor een groot deel uit naaldbomen en Amerikaanse eiken, maar er zijn ook percelen met gemengde begroeiing en er is een beukenbos. Het beheer is erop gericht, om door dunningen in naaldhout en Amerikaanse eik een natuurlijker bos met open ruimten en meer inheems loofhout te krijgen. De resultaten van dit beheer zijn op sommige plekken al goed zichtbaar.

Meer informatie
De wandeling start om 13.30 uur. Inschrijven is verplicht en kan via de onderstaande link. Let op: vol = vol en indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken, het inschrijfformulier wordt dan niet meer geopend. Denk ook aan de anderhalvemeterregel, laat niets van hand tot hand gaan en gebruik alleen uw eigen loep, spiegeltje, verrekijker, enz.

KLIK HIER om je op te geven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen