Leerlingen J.J. Anspachschool naar kindervragenuur Tweede Kamer

Foto:

Op dinsdag 16 november 2021 vindt voor de derde keer het Kindervragenuur plaats. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en Wagenborgen mogen dit jaar plaatsnemen in de blauwe Kamerzetels en bewindslieden ondervragen.

Ingezonden vragen
De kinderen van de verschillende basisscholen voelen bewindspersonen aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs komen aan bod. Uit alle inzendingen zijn vijf vragen geselecteerd.

De vraag die de leerlingen van de J.J. Anspachschook gaan stellen  aan demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is: ‘Kun je naar de universiteit als je in armoede leeft?’

De overige vragen die aan bod komen:

Basisschool De Borne uit Tilburg aan demissionair minister-president Mark Rutte:
Is het mogelijk dat kinderen uit groep 7 en 8 maandelijks vanuit een kinderkabinet ideeën voorleggen aan de regering, zodat de regering weet wat er bij kinderen speelt?

Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk aan demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat:
Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?

Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen aan demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid:
Waarom hebben dierenambulances – net als politie, brandweer en gewone ambulances – geen voorrang?

Eben-Haëzerschool uit Genemuiden aan demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:
Wat gaat er de komende jaren veranderen in de landbouw?

De vijf winnende schoolklassen nemen op dinsdag 16 november plaats in de plenaire zaal waar zij hun vraag stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend bereiden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur. Het Kindervragenuur wordt voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Traditie
Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

De eerste twee edities waren een groot succes, waarbij er veel inzendingen binnen kwamen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Volg het live
Het Kindervragenuur op dinsdag 16 november is vanaf 12.30 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen