Vliegbasis Gilze-Rijen past vliegroutes helikopters aan

Foto: Pixabay License/TheOtherKev

Vrijwel dagelijks zijn in de lucht boven Dongen en omliggende gemeenten helikopters te zien van het Defensie Helikopter Commando, afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen. In de afgelopen maanden heeft het Commando gesprekken gevoerd met inwoners en omliggende gemeenten van de vliegbasis. Tijdens deze gesprekken is de geluidshinder van de helikopters besproken en kwam het verzoek minder over bebouwing te vliegen.

Proef en evaluatie
Per 1 augustus wijzigt het Defensie Helikopter Commando de in- en uitvliegroutes binnen het lokale verkeersleiding gebied rondom de basis. Het doel daarvan is dat aaneengesloten bebouwing, zoals de bebouwde kom, zoveel mogelijk wordt vermeden. De helikopters vliegen vanuit vliegbasis Gilze-Rijen voortaan via vaste routes van en naar de oefengebieden. Hiermee hoopt het Defensie Helikopter Commando de geluidshinder te beperken. De proef duurt zes maanden en wordt daarna geëvalueerd.

Wethouder René Jansen van gemeente Dongen: “Naar aanleiding van signalen van inwoners over geluidshinder zijn we in gesprek gegaan met het Defensie Helikopter Commando. Ik ben blij met deze samenwerking en uitkomst. We zijn benieuwd naar de resultaten en hopen dat de geluidshinder minder wordt voor onze inwoners.”

Laagvlieggebieden
Defensie beschikt over oefen- en laagvlieggebieden waar de helikopters vliegen. De laagvlieggebieden zijn van belang om specifieke vaardigheden te oefenen. Niet alleen laag vliegen en navigeren, maar ook andere technische en tactische vliegbewegingen. Om bij deze laagvlieggebieden te komen worden vanaf 1 augustus de nieuwe vaste routes aangehouden die zo min mogelijk over bebouwing lopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen