Burgerzonnepark Tichelrijt staat volop in de belangstelling

Foto:

De inschrijvingen op de Ticheldelen verlopen prima. Het aantal inschrijvingen nadert nu al de 10.000, er zijn er dus nog maar 2.000 beschikbaar. De leden van Energie Dongen laten zich weer van hun goede kant zien. Zij kunnen gratis inschrijven, omdat zij met hun jaarlijkse bijdrage mede de voorbereidende kosten hebben gefinancierd.

Vraag en antwoord
Op de website van het Burgerzonnepark Tichelrijt (www.zonneparktichelrijt.nl) is alle informatie rondom het park te vinden. Zo is er een pagina waar de obligatievoorwaarden, informatiedocument, inschrijvingsvoorbeeld en de statuten te vinden zijn. Er is een vraagbaak (Vraag en Antwoord), maar ook het informatieteam helpt graag.

Wie doet er mee met Tichelrijt?
Uit de belangstelling voor Tichelrijt blijkt dat alle leeftijdsgroepen tussen 18-65+ gelijkelijk inschrijven. Opvallend is dat de groep tussen 24-54 jaar flink is toegenomen. De leeftijdsgroep tussen 55-65+ schrijft op iets meer Ticheldelen in. Vooral jonge ouders geven te kennen dat zij willen sparen voor hun kinderen en een schonere omgeving voor hen wensen. Ook middenstanders hebben veel belangstelling voor het zonnepark. Zij dragen zo hun steentje bij aan de verduurzaming van hun dorpen waar hun klanten wonen.

Inschrijven
Inschrijven op Ticheldelen kun je op de pagina ‘Inschrijven’. Leden van Energie Dongen gebruiken hiervoor hun gewone account. Als je dit niet hebt, kun je dat hier aanmaken en inschrijven op Ticheldelen. Je kunt tijdens het inschrijven steeds informatie opvragen. Alle informatie blijft beschikbaar.

 

De zonnepanelen worden op palen gelegd t.b.v. van flora en fauna foto: Henk van der Weele

Milieu en Tichelrijt
Energie Dongen plaatst zonnepanelen het liefst op daken. Helaas zijn deze bij bedrijven (nog) niet beschikbaar. Dit komt omdat het voor ondernemers – door tekortschietende wetgeving – niet aantrekkelijk is zonnepanelen te plaatsen. Hierover is contact met de ondernemers in Dongen (VOCD). Toch zijn er ook hier gunstige mogelijkheden, zoals in Friesland boerderijdaken een mooi verdienmodel opleveren. Tichelrijt 3 was gepland als industrieterrein. De gemeente heeft daar van afgezien en heeft 3,5 jaar geleden dit terrein aan de BOM verpacht. Alle milieuvergunningen zijn van kracht. Zo blijft de waterhuishouding onveranderd, het verminderde aantal zonnepanelen is qua richtingsopstelling zo geplaatst dat flora en fauna zo veel mogelijk zijn ontzien. Energie Dongen heeft op het aspect duurzaamheid steeds de nadruk gelegd en onderhandeld over dit burgerinitiatief. Dit past ook volgens onderzoek dat laat zien dat bij de energietransitie de inbreng van inwoners absoluut noodzakelijk is.

Inschrijving tot en met 19 april 2021
Via de website www.zonneparktichelrijt.nl kan je inschrijven op. Hier is ook alle informatie beschikbaar en het team, Tilly Intveld, Anton Euren en Henk van der Weele, van Energie Dongen staat klaar om je vragen te beantwoorden.

Contact: [email protected]

Een samenwerking tussen

Tichelrijt – Ticheldeel
De geschiedenis van Tichelrijt gaat terug tot in de middeleeuwen. Tichel komt van ‘tichelrie’, dat bekent ‘steenbakkerij’ en ‘rijt’ betekent ‘kleine waterloop’. Er werden hier dus stenen of tegels gebakken in steenovens (vandaar de Steenovensebaan) en ‘rijt’ is bewaard gebleven in de naam Rijen. We zetten dus de geschiedenis voort door de naam in de obligaties (Ticheldelen) op te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen