Havermout is super gezond, maar wat kun je er toch mee?

Foto: Pexels

Ingezonden Had je voor 2021 als voornemen om af te vallen maar ben je er nog niet mee begonnen? Dan is het verstandig om nu van start te gaan!

Zo is het verstandig om niet meer wit brood te eten bijvoorbeeld. In plaats daarvan is het beter om koolhydraatarm brood te kopen, al zou je dit ook zelf kunnen bakken. Daarnaast kun je ook de keuze maken om ’s ochtends helemaal geen brood meer te eten. Je kunt dan havermout gebruiken voor je ontbijt. Dit is een extreem gezond ingrediënt wat je onder andere in de onderstaande recepten kunt gebruiken. Lekker en gezond!

Havermoutkoekjes met banaan
Zo zou je havermoutkoekjes met banaan kunnen maken. Deze gezonde koekjes maak je binnen een mum van tijd. Het zal lekker zoet zijn ook al zitten er geen toevoegde suikers in. Hierdoor is het een perfecte vervanger van de koek die je eet bij de koffie. Je moet de volgende ingrediënten in huis hebben om 12 havermoutkoekjes met banaan te kunnen bakken: 100 gram havermout, 1 appel in stukjes, 1 baan in partjes, 1 handje gehakte amandelen en 1 handje rozijnen. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het verstandig om de oven alvast voor te verwarmen op 180 graden Celsius. Doe vervolgens de havermout in een keukenmachine, waar je de andere ingrediënten aan toevoegt. Mix het tot een gladgestreken grof beslag is, wat je in 12 gelijke koekjes moet verdelen op de bakplaat. Het is verstandig om dit te doen op een stuk bakpapier. Vervolgens stop je de bakplaat in de voorverwarmde oven voor 12 minuten. Als het goed is zijn de havermoutkoekjes met banaan dan goudbruin van kleur. Dit betekent dat de koekjes klaar zijn. Laat ze eerst nog wel even afkoelen voordat je ze serveert.

Bananenbrood met havermout
Banaan en havermout is een hele goede combinatie. Je kunt dan ook bananenbrood met havermout maken. Dit is een erg gezond ontbijt, wat al helemaal lekker is als je het besmeert met een beetje roomboter. Dit recept is voor 8 plakjes brood en zal ongeveer 50 minuten duren. Je hebt de volgende ingrediënten nodig om bananenbrood met havermout te kunnen bakken: 250 gram havermoutmeel, 3 rijpe bananen, 50 gram kokosolie, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, 50 gram gehakte walnoten, halve theelepel vanille-extract, 2 theelepels appel cider azijn, 2 theelepels bakpoeder, kwart theelepel zout, 1 theelepel baking soda en 40 milliliter water. Nadat je dit allemaal hebt gekocht kun je aan de slag gaan met het uitvoeren van het recept. Eerst zul je de over moeten voorverwarmen op 175 graden Celsius. Vervolgens moet je de lijnzaad in 6 eetlepels water laten weken voor 15 minuten. Mix de bananen samen met de olie, vanille-extract, water, lijnzaadmix en appel cider azijn tot een fijne puree. Doe dit met een staafmixer. De havermoutmeel moet je juist mixen met de baking soda en bakpoeder. De droge ingrediënten moet je mixen met de puree totdat het een dik beslag is, wat je moet gieten in een cakevorm. Bak het brood ongeveer 40 tot 50 minuten in de oven.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen