VVD blijft veruit grootste in Dongen, D66 rukt op

Foto: Pixabay License/ulleo

De VVD en D66 zijn ook in  Dongen de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 17 maart.

Met een winst van 3,8% is de VVD niet alleen veruit de grootste partij, maar ook de grootste stijger in onze gemeente. De partij haalde maar liefst 29,3% van de stemmen van de Dongense kiezers. D66 steeg met 3,4% naar 14,9% van de stemmen en werd daarmee de tweede partij.

Van de nieuwe partijen, die dit jaar voor het eerst meededen aan de verkiezingen, kreeg JA21 van lijsttrekker Joost Eerdmans in Dongen de meeste stemmen: 2,2 procent. De pro-europese partij VOLT kreeg 1,1% van de stemmen.

Bij de verliezers viel de grootste klap bij de SP, deze partij leverde 4,7% in (van 12,0 naar 7,3%). Het CDA moest ook een verlies incasseren en ging van 13,4 naar 10,3%. De Partij van de Arbeid  herstelde zich een beetje van de  enorme dreun die de partij in 2017 kreeg en steeg van  4,9% naar 5,3% van de stemmen.

Opkomst
De opkomst in Dongen is dit jaar lager dan bij de vorige verkiezingen: 78,4 procent van de inwoners die mogen stemmen, heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 80,8 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.  In vergelijking met het Nederlands gemiddelde was de opkomst in Dongen deze verkiezingen gemiddeld iets lager.

Bekijk hieronder de volledige uitslag in Dongen

Meer gedetailleerde uitslagen en aantallen per stembureau volgen later deze week.

Dit betreft de voorlopige uitslag, de definitieve uitslag wordt later deze week bekend gemaakt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen