Samenwerkingsproject om schooluitval tegen te gaan

Foto:

Vanaf 1 februari 2021 krijgen leerlingen van het Cambreur college die vastlopen binnen het gewone onderwijs en waarbij schooluitval dreigt, een persoonlijk ontwikkelingstraject bij jongerenwerkplaats Stronk aangeboden. Een samenwerking die door de gemeente Dongen mogelijk wordt gemaakt. De gemeente Dongen geeft hiermee op lokaal niveau uitvoering aan het regionale koersplan ‘Samen met de Jeugd’ en het uitvoeringsprogramma ‘Ieder kind voelt zich thuis op school’ in het bijzonder. Door de jongeren succeservaringen op te laten doen in een uitdagende leeromgeving en ze op een andere manier te begeleiden wordt de kans op uitval verkleind.

Op het Cambreur College in Dongen lopen zo’n 10 leerlingen tussen de 14 en 18 jaar per jaar ‘vast’. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Om deze leerlingen extra ondersteuning te bieden wordt hen, in goed overleg tussen de leerplichtambtenaar van de gemeente Dongen, het Cambreur College en de initiatiefnemers van Stronk, een persoonlijk ontwikkeltraject bij de werkplaats aangeboden. Door de jongeren op een andere manier te begeleiden en andere ervaringen op te laten doen is de kans op uitval lager.

Wethouder van Boxtel, gemeente Dongen: ”Met deze samenwerking hopen we een nieuw ondersteuningsaanbod in Dongen te creëren dat ook echt voorziet in een behoefte. Jongeren die uitvallen op de middelbare school houden in de jaren daarna nog vaak anderen problemen. Zo kan het vinden van een vervolgopleiding of baan lastiger zijn. Dit project is daarom een mooi voorbeeld van een samenwerking op het snijvlak van sociaal domein en onderwijs”.

Succeservaring en zelfvertrouwen
Tijdens het traject volgen deze leerlingen het reguliere onderwijs. Eén dagdeel in de week gaan ze naar Stronk. Het doel is om ze een uitdagende leeromgeving te bieden waarin succeservaringen worden opgedaan. Ze krijgen zelfvertrouwen, leren om samen te werken, iets te creëren. Dit alles draagt bij aan een beter toekomstperspectief. Tijdens het traject blijft er afstemming met het Cambreur college. Hierdoor sluit het traject nauw aan op het onderwijsaanbod. Een traject bij Stronk duurt maximaal drie maanden.

Monique Wiaterek en Ellen Bogaarts van het Cambreur: “Wij denken dat deze samenwerking een belangrijke aanvulling is op ons aanbod. Voor sommige jongeren is het goed om even uit de onderwijsomgeving, in de werkplaats van Stronk, aan de slag te gaan. Juíst door even uit die bekende onderwijsomgeving te stappen, wordt de slagingskans vergroot.”

Jongerenwerkplaats Stronk
Stronk is een jongerenwerkplaats in Dongen aan de Heuvelstraat 9. Jorus Rompa en Mark Jonkers begeleiden er jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling waarin maken en creëren centraal staat. Stronk levert maatwerk in opdracht van particulieren en organisaties. Dit zijn échte opdrachten waar de jongeren in betrokken worden van het begin tot het eind: van de acquisitie en offerte vorming tot aan de ontwerptekeningen, de laatste schroef of laklaag. Deze dagelijkse werkzaamheden worden didactisch en pedagogisch vertaald in de werkplaats. De kracht van Stronk is daarbij dat ze jongeren andere ervaringen laten opdoen, gericht op succes. De samenwerking is een pilot en duurt één jaar. Na dit jaar wordt onderzocht of het succesvol is geweest. Jorus Rompa van Stronk “We kijken uit naar een goede samenwerking met gemeente en Cambreur en hebben veel zin om met deze jongeren aan de slag te gaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen