Stankoverlast van Tichelrijt nog niet opgelost

Foto: Pixabay License

Rectificatie: in eerdere berichtgeving is in dit verband  de naam Waterstromen vermeld. Dit is niet juist. Sinds april 2018 is de waterzuivering in handen van Watertreatment Dongen B.V., dochteronderneming van Ecco. Waterstromen geeft nadrukkelijk aan dat de klachten die vermeld worden in dit artikel van na april 2018 zijn.

De stankoverlast, die veroorzaakt wordt door een mankement in de biologische waterzuivering bij het bedrijf Watertreatment op Tichelrijt is nog niet helemaal opgelost, maar de penetrante geur, volgens D66 een rotte eieren lucht, zou de komende week wel minder moeten zijn. Dat antwoordde wethouder René Jansen op vragen van D66, VVD en CDA. De drie partijen vroegen de wethouder om opheldering over de stand van zaken.

Door: Bernadette Klerx

Sinds half november stromen de klachten over stankoverlast van Tichelrijt binnen bij de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. Met name de wijken Crispijnhof, Exterbroek en de Heuvelstraat hebben er last van. Het probleem – een defect in de waterzuivering – was snel gevonden, maar de oplossing is niet zo gemakkelijk. ‘De omgevingsdienst heeft op 6 december aangegeven volop bezig te zijn met een oplossing, maar die is helaas nog niet gevonden’, zo concludeerde het CDA .

Giftig gas
De partijen maakten zich grote zorgen over de mogelijke risico’s voor de gezondheid. ‘De enorme stankoverlast wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het vrijkomen van waterstofsulfide. Dit is een zeer giftig gas dat enorm stinkt’, zo wisten D66 en CDA te vertellen. Bovendien is de geuroverlast ook in augustus 2018 al langdurig de kop opgestoken en de drie partijen vonden het daarom wel erg vreemd dat er niet periodiek metingen worden gedaan. Ze wilden dan ook graag weten wat gedaan wordt om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Ongewoon voorval
Wethouder Jansen toonde zich net zo bezorgd als CDA, VVD en D66,maar kon geen volledige duidelijkheid geven. ‘Ik deel uw zorgen, maar Watertreatment valt onder het bevoegd gezag van de Provincie. Ik heb de directeur van de Omgevingsdienst nog eens dringend verzocht om een snelle reactie, maar ik heb nog niet alle antwoorden binnen. Wat ik wel weet is dat het hier om een ongewoon voorval gaat, waardoor het water tijdelijk niet gezuiverd kon worden. De waterzuivering werkt nu weer voor 50%, maar in de buffer is nog water opgeslagen en dat veroorzaakt de geur.

De komende week zou de geuroverlast minder moeten zijn. De Omgevingsdienst is er nog steeds mee bezig en houdt ons op de hoogte.’Over de mogelijke gezondheidsrisico’s liet de wethouder weten dat er navraag is gedaan bij de GGD en dat dat niet tot alarmerende berichten heeft geleid. ‘Periodiek meten is mogelijk, maar dat valt onder de bevoegdheid van de Provincie’, aldus de wethouder. Om herhaling in de toekomst te voorkomen gaat de wethouder in ieder geval een aantal verbeterstappen zetten. ‘De afstemming tussen Omgevingsdienst, provincie en gemeente kan beter en natuurlijk blijf ik in gesprek met het comité ‘Stankoverlast’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen