Zonnepark Tichelrijt kan voor ruim 3000 huishoudens groene stroom leveren

Foto: Pixabay License

De realisatie van een zonnepark met 40.000 zonnepanelen op bedrijventerrein Tichelrijt komt steeds dichterbij.

De afgelopen maanden zijn flinke stappen gezet om het project van de grond te krijgen.De gemeente werkt hierin samen met een aantal partners, waaronder Energie Dongen en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Het zonnepark komt op een perceel tussen de Vierbundersweg, Daniƫlsweg en het Wilhelminakanaal en zal genoeg energie produceren om ruim 3.000 huishoudens jaarlijks van groene stroom te voorzien. De gemeente heeft van het Rijk een subsidie van maximaal 14 miljoen euro voor 15 jaar gekregen voor dit project. Dit in het kader van Stimulering Duurzame Energieproductie

Door: Bernadette Klerx

Zonnepark Tichelrijt wordt een burgerzonnepark en dat betekent dat inwoners en ondernemers mee kunnen investeren en zo mede-eigenaar worden van het zonnepark. Wie meedoet ontvangt dan twintig jaar een eerlijk rendement en draagt ook nog een steentje bij aan het milieu.

Om ervoor te zorgen dat het park een zo hoog mogelijke opbrengst aan energie krijgt, is Energie van Hollandse Bodem ingeschakeld om het (bouw)proces te begeleiden. Deze organisatie is de afgelopen tijd vooral druk geweest met het verkrijgen van de noodzakelijke netaansluiting bij Enexis. En dat is inmiddels gelukt. Via een ondergrondse kabel van ruim 5 kilometer zal het toekomstige zonnepark aangesloten worden op het hoogspanning-/ middenspaningsstation aan de Groenstraat in Oosteind.

Een speerpunt van het project zonnepark Tichelrijt is om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Over de manier waarop dat het beste kan, is de gemeente nog volop in overleg met de BOM en Energie Dongen.

Om de subsidie te kunnen innen, moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Voor eind juni 2020 moet een opdracht voor de start van de bouw worden gegeven en het park moet uiterlijk voor 21 december 2021 ingebruik genomen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen