AutoMaatje nu ook in Dongen van start

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Even boodschappen doen, naar de kapper of huisarts is niet vanzelfsprekend voor veel ouderen of mensen met een beperking. Daar is met ‘AutoMaatje’ een oplossing voor gevonden en vanaf vandaag is die mogelijkheid er ook in Dongen. AutoMaatje biedt ouderen de mogelijkheid een lift te krijgen van een buurtbewoner, die hen tegen een geringe vergoeding per kilometer naar hun bestemming brengt.

Stichting Welzijn Ouderen Dongen, de ANWB en de gemeente Dongen startten vandaag officieel met deze nieuwe vervoersservice voor én door eigen inwoners. De nu al ruim 30 vrijwilligers zullen het ritje naar de huisarts, tandarts, winkel, fysiotherapeut, apotheek of gemeentehuis gaan verzorgen. Als er gewacht moet worden nemen de deelnemers gewoon plaats  in de wachtkamer van de specialist Maar ook voor een afspraak bij de kapper of pedicure of voor een ritje naar een vriend(in) kan AutoMaatje worden ingeschakeld. De coördinatie wordt verzorgd door vrijwilligers en een coördinator van SWOD.

Vandaag werd in Dongen de eerste rit gereden door wethouder Rolf Vullings, die mevrouw Zoontjens thuis ging afhalen en naar de Volckaert bracht. Daar stond de koffie met gebak al klaar en werd  uitleg geven over de werking van dit ANWB-initiatief.

De ANWB, SWOD en de gemeente Dongen bundelen hun krachten op deze manier. Sprekers waren onder andere voorzitter van de SWOD Henk Snijders en wethouder Rolf Vullings. Wie vervoer nodig heeft, kan twee dagen van tevoren per mail of telefonisch contact opnemen met de coördinator van de lokale AutoMaatje bij SWOD, mevrouw Dingemans. Die zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die de aanvrager op het door hem of haar gewenste tijdstip kan rijden. De coördinator belt terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger gaat rijden. ‘Klanten’ ( in het jargon van AutoMaatje : deelnemers) betalen 30 cent per kilometer aan de chauffeur nadat zij weer thuisgebracht zijn.

Eventuele parkeerkosten komen voor rekening van de aanvrager. Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreekt hij met de vrijwilliger af wanneer deze weer klaarstaat voor de terugreis. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald. De auto van de vrijwilliger moet APK – gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittendendekking hebben. Vrijwilligers moeten een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen.

Met dank aan: Piet Eelants / dongenhomespot

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen