Dongen krijgt twee zonneparken dankzij subsidie van ruim 30 miljoen

Foto: Pixabay License

Als alles volgens plan verloopt, kunnen Dongense huishoudens vanaf 2020 gebruik maken van energie van zonnepark Tichelrijt. Wethouder René Jansen glom van trots toen hij tijdens een persbijeenkomst verheugd kon melden dat Dongen een subsidie van ruim 30 miljoen euro heeft binnengehaald voor de aanleg van twee zonneparken.

Door Bernadette Klerx

‘Daarmee lopen we voorop in de regio. Wij zijn de eerste gemeente van deze omvang binnen de regio Hart van Brabant die deze subsidie binnenhaalt, zo meldde een opgetogen wethouder. Het gaat om twee zonneparken, één op de Wildert en één op Tichelrijt. De Wildert gaat vooral energie leveren voor de daar gevestigde bedrijven; het park op Tichelrijt is straks bedoeld voor de particulier en het midden- en kleinbedrijf. Het park Tichelrijt kan straks 1800 huishoudens/bedrijfjes van zonne-energie voorzien. ‘Wij verwachten dat dat in ieder geval voorlopig ruim voldoende zal zijn’, zegt Anton Euren van Energie Dongen. Nog dit jaar ( medio mei) zal Energie Dongen starten met de voorlichting.

Subsidie gekoppeld aan productie
De toekenning van de subsidie was een belangrijke voorwaarde om de aanleg van de parken mogelijk te maken. Vorig jaar juni zette de gemeenteraad al het licht op groen door een wijziging aan te brengen in de bestemmingsplannen.  Die 30 miljoen krijgt de gemeente overigens niet zomaar in één keer uitbetaald. De subsidie heeft een looptijd van 15 jaar. Ieder jaar wordt er een bedrag uitgekeerd; de hoogte daarvan is afhankelijk van de productie. En het komt niet vaak voor, maar het kan wel eens fout gaan.  Daar wist Fred van Rooijen van Eneco alles over te vertellen. ‘In Waalwijk hebben we ook een groot zonneproject maar door een storm zijn daar een keer alle panelen vernield. Dat jaar hadden we geen opbrengst en dus ook geen subsidie.’  Voor Tichelrijt heeft de gemeente een subsidie van maximaal 14 miljoen gekregen en voor de Wildert maximaal ruim 16 miljoen.

Energiebelasting terug
Het zonnepark bij De Wildert is een initiatief van Eneco en Kondor Wessels Projectontwikkeling. De Wildert kan circa 14.000.000 kwH. opwekken. Dit is voldoende voor ongeveer 4.000 huishoudens. Maar deze energie zal als eerste geleverd worden aan Ardagh en Coca Cola, die daar gevestigd zijn. ‘Na de toekenning van de subsidie hebben wij onze gesprekken met deze bedrijven weer hervat’, zegt Van Rooijen.
Tichelrijt kan per jaar 12.540.000 kWH opwekken. Dit is voldoende om circa 3.600 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Maar Energie Dongen participeert voor 50% in dit park. De andere helft is van het Energiefonds Brabant. Concreet gaat het dus om 1800 Dongense huishoudens, die Energie Dongen kan voorzien. Wij verwachten dat dit voldoende zal zijn. En mocht er veel meer belangstelling komen, dan zijn er afspraken met het Energiefonds Brabant om uit te breiden. Wij willen in ieder geval zo veel mogelijk Dongenaren interesseren voor dit project,’zegt Anton Euren enthousiast.  ‘Je levert zo een bijdrage aan duurzaamheid en je krijgt je energiebelasting terug. Dat is het voordeel’.

Landschap: ‘geen glimmende plaat’
Het park op de Wildert wordt 12 à 13 hectare groot, op Tichelrijt ruim 11 hectare ( dat is te vergelijken met 9 voetbalvelden). ‘Maar we willen niet dat je tegen zo’n grote glimmende plaat aankijkt. Daarom gaan we het zonnepark op Tichelrijt afschermen met (lage) beplanting’, vertelt Bernard Lambooij van de gemeente Dongen.  Bij de Wildert wordt een complete ecologische verbindingszone gerealiseerd, die aansluit op de omgeving. De komende maanden staan in het teken van voorbereidingen en aanpassingen, die de bouw van de parken mogelijk moeten maken. De verwachting is dat de parken in de eerste maanden van 2020 klaar zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen