Financiën gemeente Dongen onder druk

Foto: CC0 Creative Commons

Het gaat niet goed met de financiën van de gemeente Dongen. Het is noodzaak om te komen tot een pakket aan maatregelen. Zowel voor dit jaar als de periode daarna. Niets doen is geen optie. Dat zou leiden tot een structureel tekort van € 3,5 miljoen per jaar. Dit is zo’n 6% van de begroting 2019 van de gemeente Dongen (€ 56,2 miljoen).

,,Het financieel perspectief verslechtert. Als lokale samenleving moeten we met elkaar werk maken van toekomstgericht beleid dat financieel houdbaar is. Daarbij houden we stevig vast aan het Dongens DNA en de gemeente die we graag willen zijn”, aldus wethouder René Jansen (financiën) namens het college van burgemeester en wethouders.

Ontwikkelingen
Net als de andere gemeenten in Nederland, heeft Dongen te maken met aanhoudende financiële zorgen over de betaalbaarheid van de jeugdzorg. De effecten van het interbestuurlijk programma (nieuwe vorm van samenwerking tussen rijk, provincies, gemeenten waterschappen) en vooral de energietransitie worden steeds meer zichtbaar. De algemene uitkering van de rijksoverheid (bijdrage van regering aan gemeenten voor uitvoering van taken) is afgenomen. De indexering leidt tot grotere uitgaven. In combinatie met ambities en lokale investeringen (zoals onderwijs, infrastructuur) zorgt dat voor een negatieve ontwikkeling van het financieel huishoudboekje van de gemeente Dongen.

Maatregelenpakket
Het college wil nog dit jaar komen tot een sluitende begroting. Daarvoor is ombuiging van beleid nodig en een maatregelenpakket voor zowel de korte termijn (2019) als de langere termijn. Anders denken, anders doen, creatief zijn en innovatief, binnen alle domeinen van de gemeente. Om daarbij de juiste keuzes te kunnen maken, worden de komende maanden samenhangende visies opgesteld voor sport en onderwijs, sociaal domein, economie, openbare ruimte en duurzaamheid. Dat gebeurt samen met inwoners, verenigingen en partners.

Toekomst
Wethouder Jansen: ,,De toekomst van Dongen vraagt om realisme en daadkracht. We moeten duidelijke keuzes maken in het prioriteren en realiseren van onze ambities en opgaven. We gaan op zoek naar maatregelen die leiden tot een structurele verlaging van de kosten of juist zorgen voor een verhoging van de opbrengsten. We wachten niet af, we zullen zo snel mogelijk in 2019 besluiten nemen. De doelen in het bestuursakkoord en de toekomstvisie van Dongen zijn en blijven leidend bij het maken van onze keuzes.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen