15 oktober: Internationale Dag van het Handen Wassen

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag:

  • Internationale Dag van het Handen Wassen
  • Internationale Dag van de Witte Stok

Internationale Dag van het Handen Wassen
Handen wassen is een belangrijke bezigheid, zo leerden wij vroeger al van onze moeders. Voor het koken, na het toiletbezoek, of gewoon zomaar midden op de Dag; handen wassen voorkomt verspreiding van bacteriën en ziekten.

In Nederland komt dat niet vaak voor, maar vooral in ontwikkelingslanden bestaan slechte sanitaire voorzieningen die dit probleem verergeren. Reden genoeg de Wereld Gezondheidsorganisatie om de Dag van het Handen Wassen in het leven te roepen. Daarmee hopen zij wereldwijd aandacht te vragen voor betere sanitaire leefomstandigheden in derdewereldlanden.

Het terugdringen van ziekten, voornamelijk onder kinderen, is één van de Milleniumdoelen, en door de Global Hand Washing Day hoopt WHO hiermee zijn steentje bij te dragen. Het is daarom niet verwonderlijk dat het thema van dit jaar draait om kinderen. Wereldwijd worden acties gehouden om kinderen te leren hun handen te wassen met zeep. En natuurlijk doet u hetzelfde op deze Dag. Toch?

Internationale Dag van de Witte Stok
Al sinds 1970 vieren we ieder jaar op 15 oktober de Dag van de Witte Stok. Op deze Dag staan we stil bij blinden en slechtzienden, die zelfstandig door het leven gaan en hoe knap dat eigenlijk wel niet is. De witte stok staat symbool voor deze zelfstandigheid. De Dag is in 1964 in Amerika opgericht onder president Johnson, maar is door de Wereld Blinden Unie in 1970 pas toegekend.

Op de website van de Belgische Brailleliga is een beschrijving te vinden van de Dag van de Witte Stok.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen