28 september: de dag van….

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Vandaag is het:

  • Dag van de Rechtspraak
  • Internationale Dag tegen Hondsdolheid

Dag van de Rechtspraak
Een objectieve rechtspraak is een van de pijlers van onze democratie. Een onafhankelijke rechterlijke macht is ons veel waard, maar hoeveel precies? Dat proberen we uit te vinden op de Dag van de Rechtspraak op 28 september. Het thema van die Dag is dit jaar ‘De Rechter van de Toekomst’, en gaat over de toekomst van rechters en uitspraken.

De Dag van de Rechtspraak werd voor het eerst gehouden in 2013, en het evenement bleek zo succesvol dat de organisatie besloot om voortaan een dag in september uit te roepen tot de Dag van de Rechtspraak.

Dit jaar vindt de Dag plaats in Utrecht. Daar komen tientallen sprekers een praatje houden en kunt u naar interessante lezingen en debatten luisteren over wat de rechtspraak kan betekenen voor onze samenleving.

Informatie, een programma incluis, is onder andere hier te vinden.

Internationale Dag tegen Hondsdolheid
Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die nog vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het hondsdolheid-, of rabiësvirus, wordt doorgegeven door het bijten of likken door een dier dat het virus draagt – vaak een hond, een vleermuis of een aap. Zonder de juist inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk binnen 24 uur. Sterker nog, meer dan 55,000 mensen sterven hier jaarlijks aan. En da’s toch vrij heftig.

De Global Alliance For Rabies Control heeft daarom de Internationale Dag tegen Hondsdolheid in het leven geroepen. Ieder jaar op 28 september wordt aandacht gevraagd voor deze ziekte door promotiecampagnes en inentingssessies aan te gaan over de hele wereld.

Die informatie is overigens ook allemaal te vinden op www.worldrabiesday.org.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen