21 september: Internationale Dag tegen Alzheimer en Internationale Dag van de Vrede

Foto: CC0/Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Internationale Dag tegen Alzheimer
Op 21 september staan we ieder jaar stil bij mensen die aan Alzheimer lijden, een ziekte die geheugenverlies veroorzaakt, en die vooral bij ouderen voorkomt. De ADI (Alzheimer’s Disease International) organisatie heeft deze Dag in 1994 in het leven geroepen op hun jaarlijkse conferentie, omdat zij toen 10 jaar bestonden.

Door globale samenkomst op de Dag hoopt de organisatie een signaal uit te zenden naar overheden en regeringen wereldwijd dat Alzheimer een serieus gezondheidsprobleem is, en dat er nog veel aan moet worden gedaan. Op de Dag worden er wereldwijd een hoop activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, open dagen en herdenkingswandelingen. De organisatie roept iedereen op zijn eigen evenement te starten.

Sinds 2012 heeft organisator ADI september uitgeroepen tot Wereld Alzheimermaand, mede vanwege het grote succes van de Dag. Wereld Alzheimerdag zal daarin een sleutelrol spelen.

Meer informatie over Wereld AlzheimerDag is op de website van Alzheimer’s Disease International te vinden.

Internationale Dag van de Vrede
Op 21 september ieder jaar vragen de Verenigde Naties aan alle lidstaten die in oorlog verkeren, een etmaal lang een staakt-het-vuren in te zetten. Ook vredelievende staten zouden op deze Dag wereldvrede moeten herdenken. Want globale vrede en vriendschap, dat willen we allemaal wel, toch?

De Dag van de Vrede wordt wereldwijd gevierd. In Nederland worden enkele specifieke evenementen georganiseerd, zoals de vredesloop in Den Haag. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld scholen of bibliotheken voorlichtingscampagnes geven.

De Dag is een initiatief van de VN uit 1981, en wordt vanaf 2001 officiƫel georganiseerd op 21 september. Informatie is verder te vinden op www.internationaldayofpeace.org.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen