Dodenherdenkingen Dongen en ’s Gravenmoer druk bezocht en indrukwekkend

De jaarlijkse dodenherdenkingen die vrijdagavond plaatsvonden in Dongen en ’s Gravenmoer trokken veel belangstelling. In Dongen waren zowel in de Oude Kerk als bij het vredesmonument in Park Vredeoord waren veel Dongenaren getuige van een indrukwekkend programma met sprekers, muziek en de traditionele kranslegging.In ’s Gavenmoer was er een bijeenkomst in de Nederlands Herormde Kerk en een kranslegging bij het gedenkmonument.

Het programma in De Oude Kerk
In de Oude Kerk spraken onder andere de heer Jan Kersbergen namens het voormalig verzet, de heer Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Rob van Uden namens de Laurentius Parochie. Ook de jeugd nam deel aan de herdenking. Amber Marcelissen las een gedicht voor en de jonge theatergroep Message leverde een bijdrage De muzikale omlijsting woerd voor het derde jaar op rij verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. Deze keer in de vorm van een tombonekwintet..

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgde rond 19:30 uur een stille tocht via de Kardinaal van Rossumstraat, Tramstraat en Prins Bernhardstraat. De tocht eindigde bij de bevrijdingskapel en werd begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Bij het monument volgden enkele toespraken, o.a. van burgemeester Marina Starmans-Gelijns en de heer Hans Sprangers.

Daarna worden er vijf kransen gelegd:

• Namens het Voormalig Verzet.
• Namens de gemeente Dongen.
• Namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen.
• Namens de Anti Fascisten Groep.
• Namens het Oranjecomité Dongen.

Om 20:00 uur luidden de klokken en werd de Taptoe geblazen door Daniëlle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte en de traditionele kranslegging. Bij de herdenking bij de Vredeskapel werd de muzikale omlijsting wederom verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. Aan het einde van de herdenking was er voor de vele aanwezigen gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument  en de plaquette in de Bevrijdingskapel, waarop de namen vermeld staan van alle Dongense oorlogsslachtoffers.

’s Gravenmoer
De herdenking in ’s Gravenmoer was ook dit jaar in de Nederlands Hervormde Kerk gevolgd door een tocht met de in ’s Gravenmoer traditionele ‘stille trom’ naar het gedenkmonument. In de kerk werden toespraken gehouden met bijdragen van mevrouw van Eersel – Keller, Hella de Jonge en de heer H. Snijders. Het orgel werd bespeeld door de heer R Timmermans en de zang werd verzorgd door de Christelijke Gemengde Zangvereniging Excelsior. De Fanfare Euterpe verzorgde de rest van het muzikale gedeelte van de dienst in de kerk met als solist de heer K Blok. Bij het monument werd in een goede en aandachtige sfeer geluisterd naar een toespraak van loco Burgemeester Ad van Beek. Hij legde later samen met wethouder van Beers een krans bij het monument namens de gemeente Dongen. Een ontroerend gedicht werd gedeclameerd door Noud Versteeg.

Kranslegging
Namens de gemeente Dongen werd een krans gelegd door Loco- burgemeester van Beek en wethouder van Beers, namens de veteranen door Dhr J. Verduijn en Dhr. P. Verduijn, namens de dorpsraad Dhr. P. van den Heuvel en Mevr. J. Franken en namens de heemkundekring Des Graven Moer de heer G. Verhagen en Mevr. T. Nienhuis. Namens de Oranjevereniging ’s Gravenmoer legden de heer K. van Eersel en mevrouw D. Kunst een krans. Kinderen van ONI hielpen daarbij en legden zelf ook een krans. De plechtigheid bij het monument werd afgesloten met het samen zingen van twee coupletten van het Wilhelmus begeleid door Fanfare Euterpe .

Bekijk een sfeerreportage van de bijeenkomst bij de Vredskapel van fotograaf Kees Laurijsen in de fotoserie bovenaan dit artikel

Met dank aan Piet Eelants/dongenhomespot

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen