De Snelle Rikkers vieren hun 50-jarig jubileum.

Foto: Thecla Bovenberg

Ooit speelden de leden van ‘De Snelle Rikkers’ 54 weken per jaar het spel en nee, het is geen tikfout, alhoewel het niet mogelijk is om 54 weken in een jaar te rikken. Jan Jochems, lid vanaf 21 oktober 1991, opent het woord: “Zo fanatiek waren ze bij de oprichting van de club, dat bij een afzegging er een boete betaald moest worden”.

Voor een spelletje kaart gaat dit wel ver, maar het voorkwam dat leden te pas en te onpas op vakantie gingen of afzegden. De geschiedenis schrijft: 26 april 1968, op een verjaardag van vrienden ontstaat er spontaan een clubje van vier die afspreken iedere week met elkaar te gaan rikken. Vier gezworen vrienden door dik en dun houden zich aan de afspraak. Heel veel was er in die tijd niet te beleven en dit was een combinatie van ‘je hersens trainen’ en een biertje drinken, zeer aangenaam. Maar de discipline eiste dat er wel iedere week gespeeld moest worden, dus afhaken, afzeggen of niet op komen dagen was er niet bij.

Discipline en voorwaarden
Er waren strikte voorwaarden om deel te nemen aan de club, zo werd er op vrijdagavond om 20.30 uur begonnen en bleven ze kaarten tot in de late uurtjes. De vrouw des huizes had de eerzame plicht om ervoor te zorgen dat de kelen gesmeerd werden en als de zaterdag in zicht was ook nog te zorgen dat de lege magen werden gevuld. De vrouw van Jan Jochems weet nog dat ze runderstukjes bakten en in de vroeger uurtjes, met wit brood, serveerden aan de hongerig geworden mannen. Wat een respect kunnen we hebben voor de gastvrouwen van deze club!

Jan-Piet Hezemans, lid vanaf 15 maart 1991, haalt een uitstapje aan dat georganiseerd werd naar Roermond van het geld dat gespaard was met rikken. Ze hadden zelfs verplichte tenues aan, een stropdas met een kaartspel erop, om de gezamenlijkheid te verhogen en vele, vele cafés werden bezocht. Achteraf moesten ze bekennen dat er ‘niet veel aan was’ daar in Roermond!

Tijden veranderen
De maatschappij verandert na de jaren 70 in een rap tempo, er komen meer sociale uitingen zoals een uitgebreid programma op de televisie, de vakantiereizen deden hun intree en de vrijdagavond was toch wel lastig aan het worden. Dus de koppen gingen weer bij elkaar en besloten werd om de avond naar de woensdag te verschuiven. Ook de tijd ging op de schop, niet alleen vanwege het late uur maar ook omdat in het eerste halfuur het wereldnieuws besproken moest worden en dan was de avond wel kort als er leden waren die ’s morgens weer op tijd aan het werk moesten. Dus 19.00 uur beginnen, een half uur alle nieuwtjes bespreken en dan rikken tot 22.30 uur, een beschaafde eindtijd, waar de gastvrouw uitermate tevreden mee kan zijn. Exact om 19.30 uur opent de gastheer het spel en om 22.30 uur wordt er afgerekend.

De pot oftewel beurs
Bij rikken wordt er bij het binnenhalen van slagen geld ingezet en ieder betaalt zijn deel. Dit verdwijnt in een beurs die inmiddels ook al 50 jaar oud is. Het knopje is ervan afgebroken, maar het potloodje waarmee elke cent genoteerd wordt heeft de jaren overleefd. De foto wijst uit dat als je heel goed kijkt op het potlood staat ‘laat uw hart spreken’, een prachtige tekst voor schrijfgerei toch? De beurs wordt door Jan goed bewaard en als deze geheel gevuld is wordt door Jan-Piet en Harry Asselman, lid vanaf 7 januari 2009 en daarmee het jongste lid, een uitstapje georganiseerd.

Ook het berekenen van de inzet is bepalend voor de inhoud van de beurs en nu gebeurt het soms dat de gastheer van de kaartavond wel erg weinig ingezet heeft. Dat brengt de discussie op gang dat er de volgende keer beter opgelet moet worden. Jan kijkt even na wat er de laatste keer gebeurd is en het blijkt dat Frans Broeders, lid vanaf 28 april 2004 en gastheer die avond, wel erg weinig in de beurs heeft gestopt. Tja, of daar de biertjes de oorzaak van zijn, laat zich raden.

Receptie jubileum voor genodigden bij Winkk
De vier leden van ‘De Snelle Rikkers’ wilden het 50-jarig bestaan niet zomaar voorbij laten gaan, dus werd er een receptie voorgesteld om oud-leden en andere geïnteresseerden uit te nodigen om dit met hen te vieren. Afgelopen donderdag, op de kop af 50 jaar na de oprichting, was er, bij Winkk, een receptie van 15.00 – 17.00 uur met aansluitend een gezamenlijk diner. De muziek werd verzorgd door het Oranjeparkfestival…. of dat toeval was, laten we maar in het midden. En of Winkk voldoende stoelen had om alle genodigden een plaatsje te kunnen geven, vertelt het verhaal niet, maar dat deze mannen nog heel wat jaren met veel plezier zullen rikken en biertjes drinken is een feit!

Van harte gefeliciteerd met dit prachtige jubileum en nog vele jaren.

Met dank aan Thecla Bovenberg/ Weekblad Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen