Bestuurlijk Interventie Team aan de slag in Dongen

Foto:

Het kan zijn dat u als inwoner van de gemeente Dongen binnenkort een team in uw woonwijk ziet dat gekleed is in uniforme kleding met een duidelijk logo op de rug. Dat is het Bestuurlijk Interventie Team (BIT).

Het BIT bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente, politie, sociale dienst, belastingdienst en Casade. Het team bezoekt jongeren die overlast veroorzaken en/of personen die regelmatig met de politie in aanraking komen. Ook hun familieleden en vrienden worden bezocht. Het interventieteam wil duidelijk maken dat de situatie ernstig is en de overlast moet stoppen.

Overleg
Wekelijks heeft er op het gemeentehuis een overleg plaats van het BIT. Vanuit verschillende disciplines en invalshoeken (sociaal team, woonsituatie, politie, jongerenwerker, boa) wordt dan informatie gedeeld. Samen wordt bepaald of het verstandig is over te gaan tot een bezoek aan huis (interventie) bij een jongere die structureel problemen veroorzaakt.

Interventie
Een bezoek aan huis begint met het voorlezen van een brief van de burgemeester. Daarin staat wie er deel uitmaken van het team en wat ze komen doen. Elke interventie is verschillend. Ieder gezin heeft een eigen zorgbehoefte. Het BIT controleert op regels over werk en inkomen, inwoning en het betalen van belasting. Als wordt vastgesteld dat er andere problemen spelen, thuis, op school of op het werk, biedt het team hulp aan. Bijvoorbeeld door u te verwijzen naar zorg- en hulpverlening. Er wordt een telefoonnummer achtergelaten van de regisseur BIT voor vragen of meer informatie.

Burgemeester
Burgemeester Marina Starmans: ,,Het is belangrijk dat Dongen een veilige gemeente is, met perspectief voor jongeren. Het BIT zorgt voor een integrale aanpak. We koppelen veiligheid én zorg aan elkaar. We zorgen voor perspectief voor zowel de jongere en het gezin als ook voor de wijk. We voeren regie en maken een plan van aanpak per jongere/gezin. Hiermee willen we voorkomen dat Dongense jongeren die problemen hebben en problemen veroorzaken in onze samenleving, steeds verder in de problemen komen en uitgroeien tot criminelen”.

Praktijk
Eind vorige week heeft de eerste interventie in Dongen plaatsgehad. Dongen werkt samen met vertegenwoordigers van politie en gemeente Waalwijk. Daar zijn goede praktijkervaringen opgedaan met het Bestuurlijk Interventie Team.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen