Hondenbelasting wordt in drie jaar afgeschaft

Foto: CC0/Creative Commons

De kogel is definitief door de kerk. De hondenbelasting wordt met ingang van 2019 in drie tijd afgeschaft. Vorige week tekende zich al voorzichtig een meerderheid voor dit voorstel af; de lijst Breugelmans, die zich altijd hard heeft gemaakt voor afschaffing van de hondenbelasting, kreeg vorige week al steun van het Democratisch Podium en de Volkspartij Dongen, met negen zetels de grootste partij in de Dongense gemeenteraad. Gisteren voegde zich daar ook de PvdA uiteindelijk nog bij. Samen zijn deze partijen goed voor 14 van de 21 zetels, een meerderheid dus.

De VVD en het CDA konden zich niet in het voorstel vinden. En al helemaal niet meer nadat wethouder Ad van Beek nog eens uitvoerig uit de doeken had gedaan, wat de gemeente aan geld uitgeeft voor de honden. ‘We maken ieder jaar voor zo’n € 90.000 aan kosten voor de honden. Dat gaat om het schoonmaken en onderhouden van de losloopstroken, het leveren van de poepzakjes en het legen van de prullenbakken, het knippen van de heggen bij de losloopstroken, vervanging van de hekwerken, inzet van de BOA etc. We kunnen de hondenbelasting afschaffen, maar dan zullen we wel moeten bezuinigen op andere posten in de begroting’.

‘De vervuiler betaalt’
‘Afschaffen trekt een forse wissel op de begroting ’, verklaarde VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans. ‘De gemeente maakt kosten voor de voorzieningen voor honden en wij vinden dat die kosten ook door de hondenbezitters opgebracht moeten worden. Ons standpunt is dat de vervuiler betaalt’.

Hij kreeg steun van het CDA. Fractievoorzitter André Vonk vond het maar niks dat door afschaffing van de hondenbelasting bezuinigd moet worden op andere posten. ‘Dat willen wij helemaal niet. De wethouder heet gezegd dat de gemeente € 90.0000 uitgeeft voor voorzieningen voor de honden. Hondenbezitters moeten dat dan ook betalen,vinden wij.’

Ook de PvdA worstelde met dit bedrag, maar ging uiteindelijk toch overstag. ‘Het gaat hier om een fors bedrag dat we dan gaan missen, maar van de andere kant is hondenbelasting ook een oneerlijke belasting. Ik denk dat we dan toch maar door de zure appel moeten bijten en nu mee moeten gaan met afschaffing’, zo liet Eline van Boxtel weten.

Geen probleem
De Volkspartij Dongen, Democratisch Podium en Lijst Breugelmans hadden geen enkele moeite met het wegvallen van deze inkomsten. Voor Martin Montens had de belasting in 2019 zelfs al helemaal afgeschaft mogen worden in plaats van afbouwen in drie jaar.‘Het is voor onze begroting geen probleem. We kunnen het hebben’, zei René Jansen.
En Mieke Breugelmans was al helemaal niet onder de indruk van het gemis aan inkomsten ’De hondenbezitters hebben al die jaren al zo veel betaald, dat we dit makkelijk kunnen hebben’.

Door: Bernadette Klerx

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen