Weinig harde noten gekraakt bij begroting 2018

Foto:

De gemeenteraad heeft zonder al te veel gemor de begroting voor 2018 vastgesteld. Echt harde noten werden er niet gekraakt, maar voordat de raad definitief ‘ja’ zei tegen de begroting, worstelde ze zich nog wel door een karrevracht aan moties heen.

Het Democratisch Podium stemde overigens uiteindelijk toch tegen de begroting. De partij vond dat de financiële risico’s in de begroting onvoldoende onderbouwd waren. En daar kon de partij, ook na het antwoord van wethouder Ad van Beek, niet mee leven. Het leverde voor Martin Montens een dilemma op. ‘Ik ben wel voor de begroting maar tegen de risicoparagraaf, die daarin is opgenomen. En ja, ik weet dat ik niet voor de begroting en tegen de paragraaf kan stemmen. Daarom moet ik dus wel tegen de hele begroting stemmen’, zo liet hij in een stemverklaring weten.

In de begroting is een hoofdstukje opgenomen waarin de gemeente een schatting maakt van de mogelijke financiële risisco’s, die projecten met zich meebrengen. Vaak gaat het dan om grote of langlopende projecten. Montens, en in zijn kielzog het CDA, vonden dat de raad onvoldoende zicht heeft op de totstandkoming van die bedragen. Beide partijen hadden hiervoor ook een motie ingediend.

Risico-projecten
‘Voor de verplaatsing van VV Dongen en de herlocatie van de Biezen is een bedrag van € 600.000 opgenomen. Hoe kan dat? Het zou de gemeente toch niets gaan kosten?’
Montens somde vervolgens nog een heel rijtje projecten met risico’s op, waar volgens hem de gemeenteraad te weinig inzicht in heeft. Hij noemde onder meer De Beljaart en de energieproblematiek, extra kosten voor meerwerk van de nieuwe Cammeleur, de lagere opbrengst van de Muziekschool.  ‘Als raad kunnen wij hierdoor onze controlerende taak onvoldoende uitoefenen. Montens eiste dan ook dat het College het hoofdstukje risico’s beter uit ging werken.

Wethouder Van Beek was zich echter van geen kwaad bewust.’Wij hebben een bepaalde methodiek afgesproken voor de opzet van de begroting en dat hebben we ook zo gedaan. En die € 600.000 voor VV Dongen staat niet in de begroting als post, maar als mogelijk risico voor wat er allemaal fout kan gaan. Wij gaan er nog steeds van uit dat het de gemeente niets gaat kosten, maar het is nu eenmaal een langlopend project en dan blijf je altijd risico’s houden; er kan van alles mis gaan.’

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen