Veel waardering en optimisme over blakend gezonde begroting

Foto:

Ze gingen nog net niet in polonaise door de raadszaal, maar het scheelde niet veel. Zo blij waren de politieke partijen met de begroting voor 2018. En het moet gezegd: Dongen staat er prima voor. Voor 2018 is 50,7 miljoen euro beschikbaar om alle wensen in vervulling te laten gaan. Maar misschien nog wel belangrijker. Dongen heeft een lekker gevulde spaarpot van 10,1 miljoen euro.

De coalitiepartijen VVD, PvdA en Volkspartij Dongen waren dan ook laaiend enthousiast over wat de afgelopen vier jaar is bereikt, maar ook vanuit de oppositie was er waardering en optimisme.  Echt vuurwerk valt er dan ook niet te verwachten als de begroting volgende week definitief wordt vastgesteld. De partijen hielden het slechts bij wat ‘aandachtspunten’.

‘Sterk voor toekomst’
‘Dongen is sterker voor de toekomst . Met vlag en wimpel presenteert het college een financieel gezonde begroting. Met een gevulde schatkist als resultaat’, zo stelde René Janse va de Volkspartij Dongen met de nodige trots vast.

‘De meeste punten uit ons coalitieakkoord zijn gerealiseerd. De nieuwe Cammeleur staat in de steigers, de pilot Verenigingshal gaat van start. Maar er zijn ook nog een paar belangrijke kapen te ronden. Zoals de verzelfstandiging van voetbalvereniging Olympia’60 en de behandeling van het concept Provinciaal Ontwikkelingsplan, de PIP, over de N629. En ook de afronding van de energieproblematiek van De Beljaart verliep niet naar wens.’,

Ook bij oppositiepartij CDA overheerste enthousiasme. ‘Ook al zitten we niet in het College, toch zien we opvallend veel zaken terug in de begroting die door het CDA zijn aangedragen’zo stelde woordvoerder André Vonk tevreden vast.

En ook Mieke Breugelmans kon de begroting wel waarderen. ‘Er ligt inderdaad een goede basis voor de nieuwe gemeenteraad en dat was bij het begin van deze periode wel anders’.
Financiële gevaren

Alleen het Democratisch Podium leek het feestje een beetje te verstoren. ‘De cijfers die er nu liggen zijn inderdaad beter dan 4 jaar geleden, maar is dat wel te danken aan dit College? Wij denken van niet’, zo concludeerde Martin Montens. Volgens hem was de gezonde financiële situatie vooral te danken aan de lage rekenrente en het aantrekken van de economie. Voor de toekomst ziet het Democratisch Podium dan ook nog heel wat financiële gevaren op de weg. Hij noemde daarbij De Cammeleur , de verplaatsing van VV Dongen en de energieproblematiek in de Beljaart.

Woningbouw
Zoals gezegd leefden er bij de partijen, naast de algehele euforie over de begroting, ook nog wel wat zorgen en aandachtspunten.
De VVD vond dat er in Dongen veel te weinig aandacht is voor realisatie van middeldure en dure huurwoningen. ‘En daar is echt heel veel vraag naar’, zo wist Pieter Brooijmans te vertellen. Hij zou graag zien dat het College hier wat meer actief op in zou spelen. De VVD pleitte ook voor meer inzet van de BOA, maar de andere partijen waren er niet van overtuigd dat hieraan behoefte was. Het CDA vindt dat Dongen zich goed moet voorbereiden op het groeiend aantal senioren en daar met de woningbouwplannen rekening mee moet houden.

Talenten ondersteunen
René Jansen wilde graag weten of er wel voldoende geld beschikbaar is voor het buitenpodium in park Vredeoord. Verder zou de Volkspartij ook graag talentvolle jongeren in de sport, muziek of andere kunstvormen, financieel willen ondersteunen om hun talenten verder te ontwikkelen.

Durzaamheid
Alle partijen willen graag inzetten op duurzaamheid. En dan het liefst met concrete maatregelen. En daarmee werden ze op hun wenken bediend, want wethouder Driek van Griensven antwoordde meteen dat de gemeente zonnepanelen gaat leggen op het dak van het gemeentehuis.

Door : Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen