Gemeente biedt ‘deeloplossing’ Beljaartprobleem

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het College van B & W wil het hoofdpijndossier met betrekking tot de warmtevoorziening in fase 2 van de Beljaart graag afsluiten, het liefst nog voor 2018. Dit doet de gemeente met een aanbod om op haar kosten te zorgen voor voor een technische aanpassing aan de warmtepompen in de betreffende huizen om zodanig de tapduur van warm water te verlengen. Daarmee zou één van de twee bestaande klachten van veel bewoners opgelost zijn. En juist zo’n ‘halve oplossing’ valt niet bij iedereen in goede aarde.

Een proefopstelling in een woning aan de Klaproos heeft uitgewezen dat er een oplossing mogelijk is voor het verlengen van de tapduur voor warm water. Diezelfde proef heeft echter ook uitgewezen dat de individuele warmteregeling per vertrek niet gaat lukken. Technisch is een oplossing misschien wel mogelijk, maar realisatie in de woningen zelf is volgens de gemeente te kostbaar, te ingrijpend en bovendien is het resultaat nog redelijk onzeker.

Bewoners van Fase 2 in de Beljaart kampen al jarenlang met strubbbelingen met de verwarming van hun woningen. Daarnaast werd de energieproblematiek geteisterd door rampspoed: een blikseminslag enkele jaren geleden en faillissementen van installateurs. Met als voorlopig laatste treurige dieptepunt het faillissement van installateur Stewitech dat vorige week is uitgesproken.

Taptijd
Nu lijkt er dus in ieder geval voor de tapduur van warm water een oplossing in zicht. Door het plaatsen van een sensor kan de beloofde taptijd van 50 minuten ruimschoots gehaald worden. De proefopstelling heeft aangetoond dat het technisch, praktisch en financieel haalbaar is. Uit de proef is gebleken dat de sensor goed functioneert en dat er niet of nauwelijks meerkosten zijn voor de bewoners voor elektra. Installatie van zo’n sensor gaat per woning € 1.100 kosten. Dat kan betaald worden uit het krediet dat de gemeenteraad eerder al beschikbaar heeft gesteld.

Brug te ver
Dat het niet gaat lukken met de individuele warmteregeling komt niet als een verrassing. Het onafhankelijk van elkaar verwarmen of koelen van alle vertrekken in de woning, bleek altijd al een heet hangijzer. Wat er eventueel nog wel in zit is een verhoging van de nadraaitijd van de pomp, waardoor de warmte beter over de woning verdeeld wordt. Maar daarvoor is een update van de software nodig en die kan alleen maar worden uitgevoerd door Ihto Daalderop, de fabrikant van de warmtepompen. Die wil echter alleen maar meewerken als de gemeente de financiële claim van Daalderop op Stewitech betaalt. En dat vindt het College nou net een brug te ver en niet acceptabel.

De gemeente is van mening dat ze nu alles gedaan heeft wat in haar macht ligt om de problemen op te lossen en gaat de bewoners met een warmtepomp van Itho Daalderop
benaderen, voorlichten en inventariseren wie de voorziening voor extra tapduur geïnstalleerd wenst te hebben. Na de besluitvormende raadsvergadering (28 september) en voor aanvang van de herfstvakantie (14 oktober) worden bewonersbijeenkomsten gehouden voor de 63 huishoudens die het betreft.

Halve oplossing
Pascal Rosenbrand, bewoner van Beljaart fase 2 en spreekbuis van de bewonerscommissie wil nog niet te ver vooruit lopen op wat er komen gaat maar steekt niet onder stoelen of banken dat de gemeente er met dit aanbod nog niet is. “We hebben dit ook pas dinsdag te horen gekregen en moeten nog in gesprek met de gemeente. Het is echter slechts een halve oplossing, waarbij alleen het tapwaterprobleem aangepakt wordt. Het probleem van de niet functionerende individuele warmteregeling wordt volledig naar de achtergrond gedrukt en zelfs afgeserveerd De gemeente communiceert het nu zo dat de mogelijkheid van een dergelijke regeling is toegezegd door het bedrijf Stewitech maar dat is pertinent niet zo. De gemeente heeft dit zelf in samenspraak met de door haar gekozen adviseurs aangeboden en schuift nu het probleem van zich af. We hebben de gemeente in de afgelopen jaren herhaaldelijk gewaarschuwd maar er wordt niet geluisterd en nu worden we voor het blok gezet. Hier is het laatste woord zeker nog niet over gezegd” aldus Rosenbrand

Schadeclaim
Daarmee lijkt het debacle rondom de energievoorziening in de Beljaart voorlopig dus nog niet afgesloten. Datzelfde geldt voor het hoofdstuk Stewitech.  De gemeente gaat een schadeclaim indienen bij de curator vanwege het niet nakomen van afspraken. De hoogte van dat schadebedrag is in een besloten vergadering in februari bekend gemaakt.  De komende weken gaat de gemeente in gesprek met de bewoners over de verdere afwikkeling.

Door: Bernadette Klerx/ Bart van Kerkhof


 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen