Hans van Nispen: ‘Dit werk heeft mij altijd veel voldoening gebracht’

Foto:

Donderdag stond hij voor de laatste keer als voorzitter van de financiële commissie achter het spreekgestoelte in de Dongense raadszaal. Hans van Nispen las zijn laatste verslag van de financiële jaarstukken van de gemeente voor. Hans( 74) stopt ermee. Met pijn in het hart, dat wel. Gert-Jan van Broekhoven neemt zijn plaats in de commissie over en Clement van de Ven wordt de nieuwe voorzitter.

Hans was 18 jaar lid van de financiële commissie waarvan de laatste 16 jaar als voorzitter. Maar de koek is op, lichamelijk gezien dan. ‘Mijn gezondheid laat me in de steek. Het wordt voor mij steeds moeilijker om mijn hobby uit te voeren. Ik noem het bewust hobby, want persoonlijk heeft dit werk mij altijd veel voldoening gebracht’, zo liet Hans de raad weten.
Na zijn laatste ‘optreden’ zette burgemeester Marina Starmans Hans ook nog eens in het zonnetje en in de boemetjes. ‘Jouw besluit om je terug te trekken uit het openbaar bestuur is een keuze waar je lichaam je toe dwingt. En ik weet dat dat je pijn doet. Je was altijd constructief en kritisch en je dacht goed mee. Hoe dat komt? Misschien omdat je een rasechte Rotterdammer bent, die zijn hart al heel lang aan Dongen heeft verloren.’  Dongen.Nieuws legde Hans een paar vragen voor:

Wie is Hans van Nispen?
Hans werd 74 jaar geleden in Rotterdam geboren als enige en jongste zoon in een gezin met drie oudere zussen. ‘Een beetje verwend ben ik wel’, lacht Hans.
Zijn hele werkzame leven heeft eigenlijk in het teken van de cijfertjes gestaan. Hij startte zijn loopbaan als controller bij Van Melle in Rotterdam, totdat een longaandoening deze mooie carrière abrupt verstoorde. De buitenlandse reizen die hij voor Van Melle maakte, werden hem te zwaar. Einde verhaal dus.

Maar toen kwam de gemeente Rotterdam in beeld. ‘Op verzoek van de gemeente heb ik een subsidiebureau voor werkgelegenheidsprojecten opgezet. Daarvoor moest ik ook regelmatig naar Brussel’. Daar peuterde hij bij het Europees Sociaal Fonds in pakweg 9 jaar tijd voor zo’n 80 miljoen aan subsidie los voor werkgelegenheidsprojecten en hielp daarmee indirect enkele duizenden mensen aan een baan. ‘Eén van die projecten was de bewaking van de metrostations’, herinnert Hans zich nog.

Hoe komt een rasechte Rotterdammer in Dongen terecht?
‘Dat was Lia’, zegt Hans resoluut, doelend op zijn partner Lia van Gool, die hij 25 jaar geleden leerde kennen. Drie jaar later had hij Rotterdam verruild voor Dongen. ‘Lia wilde per se in het centrum wonen en dat was in Rotterdam toch een stuk moeilijker. ’

Hoe ben je bij de financiële commissie gekomen?
Eenmaal neergestreken in Dongen kwam de financiële commissie al snel in beeld. Als lid van de Volkspartij Dongen werd Hans met zijn schat aan financiële kennis al snel gevraagd zitting te nemen in die commissie. ‘Iedere politieke partij heeft een vertegenwoordiger in die commissie. Verder bestaat de commissie uit de controller van de gemeente, twee ambtenaren van Financiën en soms een wethouder of de gemeentesecretaris. Maar in de commissie wordt absoluut geen politiek bedreven. Wij fungeren eigenlijk als schakel tussen de politieke partijen en het College van B&W als het om technisch-financiële zaken gaat.’

Wat doet een financiële commissie?
‘De financiële commissie controleert de jaarrekening van de gemeente. Eenvoudig gezegd is dat eigenlijk het overzicht van de inkomsten en uitgaven van de gemeente in een jaar. Wij vergaderen ongeveer één keer per maand en we hebben regelmatig overleg met de accountant. Die neemt ons helemaal mee in de jaarrekening en vraagt ook waar hij speciaal op moet letten. Na een tussencontrole komt dan de eindcontrole en mag de voorzitter het verslag van de commissie aan de raad presenteren. Ik vind dat altijd een bijzonder moment. ‘

Trots op…
Een van de grootste verdiensten vindt Hans dat de jaarrekeningen van de gemeente Dongen zo goed leesbaar zijn. Maar dat is wel eens anders geweest. ‘In een van de laatste periodes hebben wij ambtenaren eens opdracht gegeven goed naar de teksten te kijken en ze in begrijpelijke en toegankelijke taal te schrijven. Nou ,toen viel er toch ineens veel tekst weg. De jaarrekening ging van 400 naar 150 pagina’s en werd bekroond als de beste van Brabant omdat ‘ie zo leesbaar was’, vertelt Hans met enige trots.
Trots is Hans ook op het feit, dat de jaarrekening in Dongen altijd meteen de goedkeuring van rechtmatigheid en doelmatigheid kreeg. ‘Dat is bij andere gemeenten wel eens anders.’

Afscheid van de financiële commissie. En nu?
‘Ik kijk met een goed gevoel terug op het afscheid. En nu,.. ik ben niet van plan om nog zo heel veel te werken, maar ik zal heus nog wel eens naar de gemeenteraad gaan om te luisteren en bij de Volkspartij Dongen blijf ik ook wel financiële hand- en spandiensten verlenen’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen