Foto:

In mei 2020  stond oorspronkelijk de kunstweek TOF! gepland. De hele week zouden ruim 2.100 leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Dongen ondergedompeld worden in de Kunst en Cultuur.

Helaas strooide het coronavirus roet in het eten en ging deze bijzondere week vorig schooljaar jaar niet door. Hoewel corona nog steeds onder ons is, zal TOF! dit schooljaar, weliswaar op een aangepaste manier, alsnog beleefd gaan worden en kan er van 7 tot en met 11 juni worden genoten van muziek, dans, beeldende kunst, theater, literatuur, foto/film/nieuwe media en erfgoed.

Initiatiefnemer en coördinator van deze Kunstweek is cultuurcoach Danielle Deleij. “Het is natuurlijk wel jammer dat het origineel geplande programma niet in zijn geheeld uitgevoerd kan worden, maar het allerbelangrijkste is, dat cultuureducatie op deze manier toch doorgaat. Dat is hartstikke positief!” aldus Danielle.

In het aangepaste programma van TOF! komen de verschillende groepen van alle basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer aan hun trekken. Danielle neemt ons mee door het programma. “In de oorspronkelijke plannen hadden we een grootse opening voorzien op het Wilhelminaplein met alle 2.100 kinderen, maar dat gaat natuurlijk niet lukken in deze tijd. Er is nu een film gemaakt waarmee de week officieel geopend wordt, en deze film wordt op de diverse scholen vertoond op maandagochtend 7 juni. Op alle basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer zijn gedurende het schooljaar al diverse workshops gedaan en de resultaten zullen we in deze kunstweek allemaal gaan zien en beleven.”

“Voor de groepen 1 en 2 is er op maandag 7 en dinsdag 8 juni in principe een theatervoorstelling gepland in de theaterzaal van de Cammeleur” vertelt Dannielle. “Hoe dat definitief vorm gaat krijgen is natuurlijk afhankelijk van de dan geldende maatregelen maar als alternatief kan deze voorstelling ook op een scherm getoond worden waarna er dan in een zoommeeting achteraf vragen gesteld kunnen worden aan de acteur van de voorstelling.”

“De leerlingen van de groepen 3 en 4 hebben gewerkt aan een presenstatie van het project  ‘Zoem Zoem Beestjes’.” vervolgt Danielle. “Het gaat dan om 23 groepen die alle hun eigen verhaal gemaakt hebben en dat ook op hun eigen manier hebben uitgewerkt. Zij leggen dit vast op film en er wordt een gezamenlijke presentatie van gemaakt  die zij op dinsdag allemaal kunnen zien.” “Voor de groepen 5 en 6 is er op woensdag een workshop drama ingepland onder de titel: ‘Koning Leer’. Natuurlijk zijn we ook hierbij afhankelijk van de dan geldende maatregelen. Het alternatief is ook hier weer dat de workshop gefilmd wordt en op de eigen scholen bekeken wordt.”

Leerlingen van vmbo 2 en 3 hebben dit  kunstwerk vorig jaar gemaakt onder leiding van hun docent Kunst Beeldend Peter Nuijten. Het thema is 75 jaar bevrijding, vormgegeven middels 100 platte kistjes van hout, beschilderd in een grasimpressie. Daarop zijn vlinders geschilderd, vlinders als symbolische vorm voor vrijheid. Het kunstwerk zal omgeven zijn door geweren met daarop rozen en tulpen. Deze symboliseren de kwetsbaarheid van onze vrijheid. Het geheel heeft een oppervlakte van 5x5mtr.

Groep 7 en 8
De 21 groepen 7 en 8 die Dongen en ’s Gravenmoer rijk zijn, hebben als thema ‘Dans en Literatuur’. “Zij hebben zich bij het bedenken van een voorstelling laten
leiden door een van de drie thema’s uit het boek ‘Baron 1898’ van Jacques Vriens. Deze voorstellingen worden gespeeld in de Cammeleur of, als alternatief, op het buitenpodium in Park Vredeoord. In dat Park is de hele week van 7 tot ern met 11 juni ook een groot kunstwerk te zien dat gemaakt is door Cambreurdocent Beeldende Vorming Peter Nuijten en zijn leerlingen.

Een culturele week dus voor de leerlingen van alle Dongense basisscholen en het Cambreur College. Danielle Deleij is blij, dat het, ondanks alle beperkingen, toch kan doorgaan. “Hoewel de originele plannen nog veel grootser waren, mogen we trots zijn op het feit dat we, in deze bijzondere tijd, de cultuureducatie in Dongen de gepaste aandacht kunnen geven. Ik heb in de vcoorbereiding naar deze week veel samengewerkt met de Interne Cultuur Coordinatoren van de diverse scholen, en doordat zij ook allemaal in oplossingen denken in plaats van in hindernissen, hebben we een prachtig programma samen kunnen stellen voor de Dongense jeugd. Het is belangrijk dat zij in contact komen met de diverse vormen van cultuur. Ik hoop dan ook dat alle leerlingen  op vrijdag 11 juni zullen zeggen: Het was TOF!”

Op de Facebookpagina van TOF! wordt je op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen