Kleine wijziging bestemmingsplan Kloostercomplex

Foto:

Het bestemmingsplan Kloostercomplex wordt een klein beetje gewijzigd. Dit op verzoek van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om 40 woon-zorgappartementen te bouwen. De Heemkundekring heeft een kleine aanpassing voorgesteld, waardoor het zicht op de kapel vanaf de Bolkensteeg versterkt wordt. De aanpassing komt erop neer dat op de eerste en tweede verdieping een klein hoekje uit de bouwmassa wordt gehaald. Met deze oplossing zijn alle partijen tevreden.
Zorgwoningen: Community Care

De 40 appartementen zijn onderdeel van het zogeheten Community Care-concept. Dat biedt een veilige en beschermde woon- en leefomgeving voor mensen die zorg nodig hebben. Het gaat dan om kwetsbare ouderen en mensen die op termijn (veel) meer zorg kunnen ontwikkelen. Het Community Care concept is een nieuwe manier van zorg verlenen en zorg ontvangen. Door slimme combinaties van informele zorg, thuiszorg, zorgappartementen en intramurale zorg kunnen bewoners (met hun partner) in hun eigen woning blijven wonen of kunnen ze gebruik maken van de zorgfaciliteiten van Maria-oord.

Religieus erfgoed
De Zusters en de provincie hadden al lang de wens om het klooster ‘om te bouwen’ tot een kleinschalig zorghuis. Daarom heeft de Provincie begin 2013 ingestemd met een investering van 3,3 miljoen euro om het monumentale Moederhuis een nieuwe bestemming te geven en het zo te behouden voor de toekomst. Het Moederhuis behoort immers ook nog tot het religieus erfgoed.

Grotere ontwikkeling
De zorgwoningen worden gebouwd op het terrein tussen de kapel en de Bolkensteeg en zijn straks te bereiken via een eenrichtingsweg vanuit de Bolkensteeg. Het bestemmingsverkeer wordt via Schoolstraat en Kloosterpad het gebied weer uitgeleid.  De woningen maken deel uit van een grotere ontwikkeling van het gebied tussen Kloosterpad, Bolkensteeg, Hoge Ham en Achter den Ham. Dat gebied wordt in drie fases ontwikkeld: de realisatie van de 40 woonzorgeenheden is de eerste fase. In fase 2 en 3 worden de 30 aanleunwoningen aangepakt en het klooster de Terebint.

Bureau Bouwaccent, dat de bouw begeleidt, heeft begin januari al een informatieavond gehouden voor omwonenden en belangstellenden.
De wijziging van het bestemmingsplan is donderdag in de gemeenteraad besproken. De politieke partijen hadden geen enkel probleem met de wijzigng vahet bestemmingsplan. Sterker nog, ze waren collectief blij met deze nieuwe ontwikkeling. Het gewijzigde plan ligt nog zes weken ter inzage.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen