87,7% kiest voor De Cammeleur (met reacties)

Foto:

De nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) krijgt als naam: De Cammeleur. Dat heeft het college vandaag besloten op basis van de peiling die onderzoeksbureau GfK heeft gehouden. In totaal hebben 3.706 Dongenaren van 13 jaar en ouder een geldige stem uitgebracht. 87,7% van hen koos voor De Cammeleur. 12,3% voor ‘bij Van Dongen’.

Reactie college ,,Een zeer grote groep Dongenaren heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. Dat vinden wij als college belangrijk. Daarmee hebben we een duidelijk inzicht gekregen in het maatschappelijk draagvlak voor de naamgeving van de MFA. Dat was het doel van deze peiling”, aldus wethouder Piet Panis. ,,Vanaf nu kan alle energie, tijd en aandacht worden gestoken in de voortgang van de bouw. Niet de naam staat nog langer centraal, maar het gebouw. En dan vooral de plek die dat gebouw in onze samenleving gaat innemen: een nieuwe plaats van ontmoeting waar Dongenaren en andere bezoekers graag komen en zich prettig voelen.”

Peiling De peiling begon op vrijdag 31 maart jongstleden. Vanwege de moeizame start (technische problemen) besloot het college de duur te verlengen tot en met donderdag 13 april. In totaal werden er 4.764 stemmen uitgebracht (3.798 digitaal en 966 telefonisch). De voorbije dagen controleerde GfK de stemmen op basis van de vooraf afgesproken criteria: inwoner van Dongen, 13 jaar of ouder en niet meer dan één stem per persoon. Vandaag kwam de uitslag. 22,2% van de stemmen bleek na toetsing ongeldig. Oftewel: 1.058 stemmen (1.032 digitaal en 26 telefonisch). Van het aantal geldige stemmen (3.706) zijn er 940 telefonisch uitgebracht en 2.766 digitaal. In totaal zijn er 22.250 Dongenaren 13 jaar of ouder. 16,6% van hen heeft meegedaan aan de peiling. MFA

De MFA wordt thans gebouwd op de plaats van de voormalige Cammeleur. Op basis van een nieuw concept gaan vier partners er samenwerken: DonckHuys, Theek5, KunstPodium en ContourdeTwern. De opening van de nieuwe ontmoetingsplek is volgend jaar.

Reacties betrokken partijen
Namens de MFA-partners toonde Monique Heuts van het Kunstpodium zich een waardig ‘verliezer’. ‘Wij hadden een duidelijke voorkeur voor een nieuwe naam, maar wij gaan er ons nu op richten om van de MFA een mooi succes te maken. Tot ziens in de Cammeleur’.

Gerard Jansen sprak namens het comite behoud naam Cammeleur zijn vreugde uit over deze overtuigende uitkomst. ‘ Wij zijn er blij mee dat de Dongenaren de naam krijgen die ze willen. Ons initiatief heeft overigens nooit in de persoonlijke sfeer gelegen. Wij vinden dat de naamgevingscommissie zijn best heeft gedaan. Wij zijn ook blij te horen dat de partners er samen met de Dongenaren een succes van willen maken’.  VVD-voorman

Pieter Brooijmans reageerde ook sportief. De VVD heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij een voorkeur hadden voor een nieuwe naam. ‘ Wij hadden inderdaad een voorkeur voor een nieuwe naam, maar nu zoveel Dongenaren de naam Cammeleur willen, vinden wij dat prima’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen