Peiling naam nieuwe MFA verlengd

Foto:

Het college heeft vandaag een extra overleg gevoerd met onderzoeksbureau GfK. Burgemeester en wethouders hebben daarin aangegeven teleurgesteld te zijn over de langdurige opstartproblemen bij de peiling naamgeving MFA.

De peiling ging op vrijdag 31 maart later van start dan gepland en al snel waren er klachten over bereikbaarheid en functionaliteit. Op zaterdagochtend was de website www.inwonerpaneldongen.nl tot het begin van de middag niet bereikbaar voor stemmers. Zaterdagmiddag plaatste GfK een nieuwe versie van de website, maar daarmee waren de problemen nog niet opgelost.

Verificatiemail
Gisteren gaf GfK een verklaring af waarin melding werd gemaakt van problemen met veiligheidsinstellingen. Er kan geen verificatiemail worden gestuurd naar stemmers met een emailadres dat eindigt op @home.nl, @ziggo.nl of @casema.nl. GfK werkt momenteel samen met de provider aan een oplossing.

Betrouwbare uitkomst
Het college heeft vandaag bij GfK aangegeven alleen waarde te kunnen hechten aan een peiling met een betrouwbare uitkomst. Juist daarom is GfK gekozen als professionele, onafhankelijke uitvoerder van de peiling. De geloofwaardigheid is door de slechte start onder druk komen te staan. GfK heeft vandaag een betrouwbare uitkomst gegarandeerd.

Verlenging
Het college heeft met GfK afgesproken dat de peiling gedurende 10 dagen moet openstaan vanaf het moment dat alle problemen zijn verholpen. Alle Dongenaren vanaf 13 jaar moeten de kans hebben om in die periode zonder problemen te kunnen stemmen. Dat betekent dat de peiling (die op maandag 10 april zou sluiten), wordt verlengd.

Controle
GfK heeft het college verzekerd de uitslag van de peiling niet wordt beïnvloed door stemmers die, al dan niet bewust, meer dan één keer per persoon hun stem hebben uitgebracht of gaan uitbrengen. Telefonische stemmers hoeven niet meer digitaal in actie te komen. Dubbele, meervoudige, frauduleuze stemmen worden door GfK uit de einduitslag verwijderd. Dat gebeurt achteraf, middels zowel digitale als handmatige controles.

Extra communicatie
Tot slot heeft het college aan GfK gevraagd om extra in te zetten op communicatie. Zoals een lijst met de meest gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen. Vragen aan GfK over de peiling kunnen het best gesteld worden via: [email protected]

Desgevraagd laten de partners in het nieuwe MFA via een woordvoerder weten dat zij deze stap van het college waarderen. “De afgelopen dagen is er veel mis gegaan en het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te stemmen. We roepen dan ook iedereen, van jong tot oud op, om te stemmen, ook al is het bij een eerste poging niet helemaal goed gegaan. Het is van belang dat er geen stem verloren gaat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen