Eeuwenoude plaggenput opgegraven in Breedstraat

Foto:

Bij bouwactiviteiten in de Breedstraat zijn eerder deze week wat archeologisch interessante sporen aangetroffen die leidden tot de vondst van een zeldzame gave plaggenput. De resten zijn plag voor plag opgegraven. De bedoeling is om deze put te conserveren en te bewaren.

Ranko Hamelinck, lokale autoriteit op het gebied van archeologische vondsten legt uit: “we kregen deze week een seintje van het bedrijf dat bezig was met  grondwerkzaamheden voor een bouwproject in de Breedstraat. Daarbij bleek het te gaan om een gemetselde waterput uit de 18e of 19e eeuw. Een dag later kregen we te horen dat er een cirkelvormige verkleuring in de ondergrond was gezien. Toen we dat gingen onderzoeken bleek het te gaan om een plaggenput, dat is eigenlijk de voorloper van een gemetselde put.”

De interesse van Ranko en zijn mannen was gewekt en met alle medewerking van de grondeigenaar en de aannemer ging de schop in de grond. “Het bleek inderdaad om een plaggenput te gaan. Zo’n put heeft de velg van een wagenwiel als basis  ende wanden zijn opgebouwd uit plaggen. We hebben de put uitgegraven en monsters genomen. Ook vonden we een scherf van een gebruiksvoorwerp én een kinderschoentje. We kunnen aan de hand van deze zaken nader onderzoek doen en de put dateren, dat zal ergens in de periode tussen 1400 en 1800 zijn.  Dat kunnen we na onderzoek wat beter inschatten. Het zou ons wellicht wat meer informatie kunnen geven over de geschiedenis van het gehucht Breedstraat. We zullen zien.” Inmiddels is de opgraving klaar en kunnen de bouwwerkzaamheden weer verder. “En dat zonder vertraging” aldus Ranko.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen