één punt aftrek voor VV Dongen

Foto: Jeffrey Oomens

De KNVB heeft  VV Dongen en dertien andere clubs uit de Tweede en Derde Divisie bestraft met één punt aftrek omdat de clubs niet voldoen aan de licentie-eisen van de voetbalbond. Deze schrijft een minimaal aantal contractspelers voor en de clubs zien dat niet zitten. Voetballiefhebber Frank van Heteren legt uit waar het precies om gaat.

Al het hele seizoen beheerst de nieuwe voetbalpiramide en de daarbij behorende licentie-eisen de discussie in voetballand. In het kort komt het erop neer dat ploegen uit de Tweede en Derde Divisie zes contractspelers voor 12 uur per week moesten aanstellen. Dit als gevolg van een besluit dat in 2014 werd genomen, waarbij vooral Topklassers en rijke zaterdagverenigingen waren betrokken. Met de invoering van het piramidestelsel en het intreden van beloftenteams in de competities kwamen de problemen bovendrijven. De eis van de KNVB t.a.v. het contracteren van spelers stond bij veertien clubs (waaronder VV Dongen) haaks op de verenigingsstatuten. ‘Amateurclubs gaan het beroepsvoetbal niet bevorderen of stimuleren’. Op straffe van drie punten in mindering eiste de KNVB dat de veertien rebellerende clubs zouden buigen voor het genomen besluit uit 2014.

Dat deden deze clubs niet en dreigden met een stap naar de rechter. De KNVB startte daarop een nieuw overleg met de verenigingen om te komen tot een oplossing voor het ontstane probleem. Uitkomst van dit onderzoek was dat vanaf volgend seizoen de clubs drie spelers onder contract moeten nemen voor 8 uur per week en er een vrijstelling zou plaatsvinden indien de jeugdopleiding lokaal of regionaal gecertificeerd is. Dit voorstel werd aangenomen. Nadat de bondsvergadering zich had uitgesproken kwam de beroepscommissie om de hoek, want er lag nog steeds een strafeis van drie punten voor de veertien clubs op tafel. In plaats van de zaak te seponeren achtte de commissie dat er toch een straf uitgedeeld moest worden en dat werd dus dat ene punt. VV Dongen buigt zich in het bestuur over de opgelegde straf en heeft binnenkort met de ‘Bende van Veertien’ overleg over de huidig ontstane situatie.

Grootst sportief getroffene in dit verhaal is Westlandia. De club stond op een achterstand van vier punten op koploper De Dijk, maar dat zijn er dus nu vijf. Je reinste competitievervalsing als je het mij vraagt! Een team werkt zich al 27 wedstrijden uit de naad om in het spoor te blijven van de koploper en dan komt er zo’n commissie die puur administratief kijkt en vindt dat ze haar macht moet laten gelden terwijl de situatie rondom het vraagstuk compleet is veranderd. Men zou in Zeist wat breder moeten kijken en moeten zeggen dat gezien de ontstane commotie en gevoerde discussies de commissie zich terugtrekt tot nader order. Maar ja, dat gebeurt dus niet en zitten er nu een aantal clubs met een straf aan de broek.

Dit schrijf ik uiteraard op persoonlijke titel en is voor mijn verantwoordelijkheid. Vooralsnog is er voor VV Dongen niets aan de hand. De ranglijst bovenin verandert niet alleen wordt De Dijk in een zetel geplaatst. Of je daar nu zo blij moet zijn is niet aan mij maar moeten ze in Amsterdam maar bepalen. De competitie gaat gewoon door en de volgende tegenstander van VV Dongen is de jeugd van FC Den Bosch op zaterdag 1 april om 18.00 uur in Den Bosch.

door: Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen