Centrum moet ook in avonduren gaan bruisen van energie

Foto:

Over een paar jaar moet Dongen een levendig centrum hebben met een gevarieerd horeca-aanbod en een podiumruimte voor (plaatselijke) kunst en cultuur. Het moet meer sfeer krijgen en ook in de avonduren moet er nog volop leven in de brouwerij zijn. Het centrum moet vooral een plaats voor ontmoeting worden en niet alleen van winkelen. Dit toekomstbeeld heeft de gemeente in een visie laten vastleggen. Die visie is de optelsom van vele gesprekken met bewoners, ondernemers en belangenorganisaties in het centrum en de bevindingen van Jan Abrahamse, een externe deskundige.

De toekomst van het centrum was onderwerp van gesprek tijdens een informatieavond in het gemeentehuis. Jammer genoeg was de belangstelling niet zo groot. Het waren vooral vertegenwoordigers van politieke partijen, ondernemers en enkele bewoners die hun mening hierover kwijt wilden.

Centrum biedt veel kansen
Jan Abrahamse had met ‘open ogen’ door Dongen gelopen en gefietst en had met veel mensen gesprekken gevoerd. Zijn conclusie: Het centrum van Dongen heeft veel kwaliteiten en biedt veel kansen. Het is nu zaak om die kwaliteiten en kansen om te zetten in daden. ‘Ik heb hele mooie dingen gezien, maar ook lelijke. ‘Mijn advies is eigenlijk heel eenvoudig. Als ondernemers, bewoners, gemeente en organisaties met elkaar gaan samenwerken, dan komen we een heel eind en krijgt Dongen echt een heel leuk centrum ‘, sprak hij optimistisch.

Belangrijke rol voor MFA
De nieuwe MFA zal een grote rol gaan spelen bij de aantrekkingskracht van het centrum, dat moet een echte ‘aanjager’ worden om meer mensen naar het centrum te krijgen en daar ook langere tijd te houden. De samenvoeging van Park Vredeoord en het Wilhelminaplein tot één groot groen hart kan ook zo’n belangrijke trekpleister worden. De nieuwe inrichting van de openbare ruimte, zoals het Looiersplein, en woningbouw moeten het plaatje compleet maken.

Dongen is ‘boodschappendorp’
In het toekomstplaatje blijft het parkeren in ieder geval gratis, maar moet de auto een stapje terug doen ten gunste van voetgangers en fietsers. Maar daarover liepen de meningen nogal uiteen. ‘Dongen is een boodschappendorp. De mensen willen het liefst voor de deur parkeren, en ‘prima dat ontmoeting in het centrum centraal staat, maar wij moeten wel bereikbaar blijven’, zo vonden enkele ondernemers.

Leegstand en verpaupering
De leegstand en de vaak verpauperde achterkanten bij woningen en winkels zijn een punt van zorg en moeten aangepakt worden. Over de aanpak van leegstand was er verschil van mening. De stelling om ‘winkels die langer dan twee jaar leeg staan om te bouwen tot woningen’, werd met name door de ondernemers niet met gejuich ontvangen. ‘In het centrum horen winkels, die moeten dus blijven. Je moet zeker niet alles ombouwen tot woningen’.

De aanpak van leegstand is sowieso niet eenvoudig. De leegstaande panden zijn geen eigendom van de gemeente, dus moet er met de eigenaren gepraat worden. Als die niet mee willen werken om een oplossing voor de leegstand te zoeken, wordt het een moeilijk verhaal. De gemeenteraad bespreekt de toekomst van het centrum volgende week donderdag

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen