Raad wil spreekrecht voor inwoners behouden

Foto:

Het inspreekrecht voor inwoners bij raadsvergaderingen blijft bestaan. Dit op sterk aandringen van de gemeenteraad. In het nieuwe Reglement van Orde, waarin de gang van zaken rondom raadsvergaderingen wordt vastgelegd, was dit spreekrecht geschrapt.

De reden: het recht om in te spreken bij een raadsvergadering is een beetje ouderwets. Met moderne communicatiemiddelen en social media kunnen inwoners op een gemakkelijke manier bereikt worden. Veel gemeenten vinden het spreekrecht dan ook niet meer zo nuttig. Het College van B&W had zich bij deze mening aangesloten. Maar de gemeenteraad stak daar gisteren een stokje voor. ’Wij vielen bijna van onze stoel toen we begrepen dat het spreekrecht was afgeschaft’, zo verwoordde PvdA-voorman Tonny Dijck de algehele verbazing. ‘We doen al veel aan inspraak voor inwoners, maar deze mogelijkheid moet ook blijven bestaan’, zo oordeelde de raad eensgezind.

Burgemeester Starmans had er geen enkel probleem mee om het spreekrecht weer in het Reglement van Orde op te nemen. ‘Wij hebben zoveel mogelijk de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gevolgd, maar u beslist uiteindelijk wat er wel en niet inkomt. U wil het spreekrecht terug. Nou prima, dat gaan we dan doen’.

Geen gebed, wel facebook
In het nieuwe Reglement van Orde is ook de mogelijkheid tot ‘een moment van gebed of overweging aan het begin van de raadsvergadering’ geschrapt en daar had het CDA toch wat problemen mee. De fractie wilde dit graag weer terughebben. Maar daar hadden de andere politieke partijen totaal geen behoefte aan. ‘Dit is echt achterhaald’, vond Mieke Breugelmans. ‘Niet weer opnemen dus’. En Tonny Dijck van de PvdA was nog stelliger. ‘Wij kennen een absolute scheiding tussen kerk en staat en daar past een gebed niet bij’. De VVD en het Democratisch Podium lieten ook een duidelijk ‘nee’ horen.

De raad was het weer wel eens over het voorstel om raadsvergaderingen voortaan ook via Facebook aan te kondigen. Zo kunnen op een laagdrempelige manier veel mensen ( vooral ook jongeren) bereikt worden. ‘Prima, helemaal van deze tijd’ zo vond Martin Montens van het Democratisch Podium.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen