Indrukwekkende vertoning ‘Testament van een Missie’

Filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul van Laere
Filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul van Laere
Foto: Margreet Jansen/Flupke Design

Meer dan honderd belangstellenden beleefden zondag een bijzondere middag in Theater Dongepark. Daar werd de documentairefilm ‘Testament van een Missie’ vertoond. Deze zeer indringende film gaat over het werk van de paters van de Heilige Geest (Spiritijnen) in een aantal missielanden. Enkele paters die een rol vervullen in deze documentaire waren deze middag zelf aanwezig.

Een van deze Spiritijnen is de van oorsprong Rijense pater Toon Jansen die meer dan 50 jaar zijn missiewerk heeft uitgedragen in de Amazone van Brazilië. Pater Jansen is in Dongen een bekende naam vanwege de vele acties die gevoerd zijn om zijn activiteiten in Brazilië financieel te ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Kenijnendekbingo, waarvan de opbrengst jaarlijks rechtstreeks naar ‘Padre Antonio Jansen’ gestuurd werd.

De filmmakers brachten 250 uur aan filmmateriaal terug tot een indrukwekkende documentaire van 83 minuten. De kijker wordt meegenomen op een reis naar een ongekende wereld. Van de Baka (pygmeeën) in de bossen van Kameroen naar de Maasai op de Tanzaniaanse vlakten. Van de houtskoolkinderen in de Braziliaanse Amazonas naar de verschrikkingen tijdens de burgeroorlog in Angola. Op deze tocht in de voetsporen van de Spiritijnen legden de filmmakers verrassende en ontroerende verhalen vast van de mensen waarvoor de paters en broeders zich inzetten. Ze getuigen van een indrukwekkende nalatenschap in de bijna zestig landen waar ze werk(t)en.

Voor Testament van een Missie keerden de filmmakers Nelleke Dinnissen en Paul van Laere, die ook bij de vertoning in Theater Dongepark aanwezig waren, samen met een aantal missionarissen terug naar de landen waar ze jarenlang werkten. Het leidde tot indrukwekkende ontmoetingen en ontroerende verhalen van de mensen met wie de Spiritijnen samenwerkten.De film maakte grote indruk op de aanwezigen en nodigde uit om nog even na te praten. De aanwezige paters en de filmmakers namen na de vertoning van de film alle tijd om vragen te beantwoorden die de film bij het publiek had opgeroepen. Deze ‘nazit ’ werd door de bezoekers als waardevol ervaren en erg op prijs gesteld.

De film ‘Testament van een Missie ’ is op DVD te verkrijgen. Deze is HIER online te bestellen. Naast de film staan op deze DVD nog zeven kortere gefilmde items van en gesprekken met enkele Spiritijnen.

De organisatie dankt De Volckaert voor de spontane medewerking en het gebruik van Theater Dongepark.

Foto’s: Margreet Jansen/Flupke Design

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen