Nu ook in Dongen: ‘Eet met je hart’

Foto: Kees Laurijsen

Het succesvolle concept waarmee de Stichting Met je hart door het land trekt om eenzame en kwetsbare ouderen uit hun isolement te halen, krijgt ook navolging in Dongen.
Totaal 13 restaurants in deze gemeente hebben zich solidair verklaard met de actie, waarbij op vrijwillige basis één euro wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje-uit. De recette tijdens de actieperiode van 1 november tot en met 18 december wordt 100% besteed aan het organiseren van waardevolle ontmoetingen om de ouderen een sociale plek te bieden in de samenleving.

Tijdens de jaarlijkse restaurantactie wordt restaurantgasten in Dongen een vrijwillige bijdrage van € 1,- per rekening gevraagd. Deze donaties komen volledig ten goede aan activiteiten voor ouderen in Dongen. Ook veel bedrijven en inwoners steunen met je hart. Hierdoor ontstaan mooie nieuwe verbindingen en initiatieven. www.metjehart.nl

emjh2

Initiator en voorzitter van de stichting Babs van Geel (Boxtel, 1973) constateert met voldoening dat ook de gemeente Dongen is opgenomen in het rijtje met begeesterde deelnemers. Burgemeester Marina Starmans heeft zich achter haar collega’s in andere gemeenten geschaard en ondertekende als ambassadeur van de stichting tijdens de aftrap die vandaag plaatsvond in Brasserie De Drie Vissen het manifest “Oproep tot Verbinding”.. De burgemeester verbond de volgende quote aan de actie: “We hebben soms zo weinig oog voor de eenzaamheid van anderen. Maar een klein gebaar kan soms zo een groot en fijn effect geven. Dat is eet metje hart”.

emjh1

ZICHTBAAR VEEL PLEZIER
Samen een vuist maken om eenzaamheid onder ouderen uit te bannen en sociale contacten te herstellen voor kwetsbare groepen in de samenleving. Toen Van Geel ruim twee jaar geleden in haar woonplaats Utrecht een pilot startte om haar bevlogen iniiatief te testen op haalbaarheid, had zij niet kunnen bevroeden dat haar oproep tot verbinding zo breed gedragen zou worden. Inmiddels wordt het project omarmd in ruim tweehonderd restaurants, verdeeld over, voornamelijk, Brabantse gemeenten. Zij kreeg daarbij op iedere locatie steun van een legertje vrijwilligers, die actief zijn om op lokaal niveau in repeterende vorm waardevolle en wijkgerichte kleinschalige ontmoetingen te organiseren.

emjh4

Zo ontstaat een duurzaam contact, waaraan de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier beleven. Wat Van Geel ook nadrukkelijk ervaart, is het hogere doel wat hiermee gediend wordt. “In alle deelnemende gemeenten komt een maatschappelijke beweging op gang. Burgers, jong en oud, komen in actie om in samenspraak met onze stichting de kwetsbare medemens een hart onder de riem te steken. Per gemeente is bovendien sprake van een intensieve samenwerking met de zorggroep.”

emjh3Het legertje vrijwilligers in Dongen wordt aangevoerd en –gestuurd door Lisette Veenstra. Zij en haar team vonden de volgende restaurants bereid het initiatief van EET met je hart te ondersteunen: Restaurant SED, Eetcafé ‘t Trefpunt, Café Restaurant ‘t Karrewiel, Café Gasterij Den Hamse Bok, Brasserie De Drie Vissen, Brasserie Winkk, Café Zaal De Gouden Leeuw, Chinees Restaurant Nieuw China, Eetcafé De Salamander, Otello Food Fabriek, Eethuis van Holst, Eetcafé Janssen & Janssen en Spijs & IJs. Tijdens de jaarlijkse restaurantactie wordt restaurantgasten in Dongen een vrijwillige bijdrage van € 1,- per rekening gevraagd. Deze donaties komen volledig ten goede aan activiteiten voor ouderen in Dongen. Ook veel bedrijven en inwoners steunen met je hart. Hierdoor ontstaan mooie nieuwe verbindingen en initiatieven. www.metjehart.nl

Foto’s: Kees Laurijsen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen