Park Vredeoord en Wilhelminaplein moeten samen ‘Groene Hart’ gaan vormen

Foto: Pix4Profs

Park Vredeoord moet samen met het Wilhelminaplein het kloppende groene hart van Dongen worden; een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar kinderen kunnen spelen, waar evenementen plaatsvinden en waar je kunt genieten van de natuur. Om dat te bereiken worden park Vredeoord en het Wilhelminaplein ‘samengevoegd’ zodat er één groot groen hart ontstaat met volop kansen en mogelijkheden voor allerlei activiteiten. De Nieuwstraat, die nu Vredeoord van het Wilhelminaplein scheidt, wordt dan afgesloten voor autoverkeer. Voor (brom)fietsers en voetgangers worden wandel- en fietroutes aangelegd.

Dat is in het kort het voorstel van bureau Kragten, een adviesbureau voor ontwikkeling van openbare ruimte. Dit bureau heeft in opdracht van de gemeente samen met Parkplezier, de wijkraad, platform centrum, Heemkundekring, de gebruikers van de nieuwe MFA, Winkk, het Oranjecomité, omwonenden en een projectleider van de gemeente deze visie ontwikkeld.

De plannen voor park Vredeoord en omgeving zijn onderdeel van een reeks ontwikkelingen in het centrum, zoals de facelift die het Looiersplein nu krijgt, de herinrichting van de Hoge Ham en de bouw van een nieuwe MFA. Doel is Dongen een nieuw dorpshart te geven, zoals de gemeenteraad begin dit jaar in de toekomstvisie heeft uitgesproken. Het centrum speelt daarbij een cruciale rol. ‘Het centrum is het kloppend hart van Dongen. Met activiteiten, evenementen, terrassen en winkels, is dit een van de plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten.’Omgeven door de Hoge Ham en de Tramstraat, vormen het Looiersplein, het Wilhelminaplein en Park Vredeoord het bruisende centrum van de kern Dongen.’, zo staat in de toekomstvisie.

vredeoord2

In de visie van bureau Kragten blijft het Wilheminaplein dienst doen als plaats voor grootschalige evenementen, zoals de Zomerspelen en de Avondvierdaagse. Maar daarnaast krijgt het plein extra waarde door de aanleg van uitdagende speelplekken. De functie van Vredeoord blijft nagenoeg dezelfde als nu: kleinschalige evenementen zoals de Dag van het Park, speel- en beweegplekken, maar vooral ook een plaats waar je kunt genieten van de rust en het groen.

Op 17 november is er een informatieavond waarop de plannen gepresenteerd worden. Bovendien wordt de visie vier weken ter inzage gelegd, want het college vindt dat iedereen de kans moet krijgen om een mening te vormen over deze voorstellen.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen