Veel vragen over onderzoek naar verplaatsing VV Dongen

Foto: Google Earth

Het voorstel om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de mogelijke verplaatsing van VV Dongen naar de Noorderlaan heeft in de gemeenteraad een stevige discussie teweeggebracht. Met name de oppositiepartijen CDA en Democratisch Podium wilden zich niet zonder slag of stoot bij het voorstel neerleggen. ‘Waarom wordt de Noorderlaan zo duidelijk genoemd als locatie?’

In een gedegen onderzoek neem je alle geschikte locaties mee en ga je niet een voorselectie doen’, zo betoogde CDA-woordvoerder Rob Huijben. Mieke Breugelmans had de minste problemen met het voorstel. ’Ik vind het een goed voorstel en ik hoop dat de leden van VV Dongen dat ook vinden’. De leden van VV Dongen nemen vrijdag 14 oktober een besluit of ze wel of niet mee willen werken aan het onderzoek.

Belangenverstrengeling
De meeste partijen konden zich in grote lijnen wel vinden in het voorstel, ook al kwamen deze ontwikkelingen voor sommige partijen wel heel snel en werden er nogal wat vraagtekens gezet bij de focus op één locatie. ‘Het gaat nu allemaal wel heel erg snel. Zijn er misschien nog meer locaties in beeld. Ik had liever wat meer tijd gehad’, vond PvdA-raadslid Maurice IJpelaar. Ook was de gemeenteraad bezorgd over de afhankelijkheid van één partij, namelijk Van Wanrooij Projectontwikkeling, die het onderzoek zelf aangeboden heeft aan de gemeente. Van Wanrooij heeft grond aan de Noorderlaan in haar bezit.

‘Ik had liever gezien dat een onafhankelijke partij het onderzoek doet. Is dit trouwens wel wat VV Dongen wil. Wij zijn echt niet tegen verplaatsing, maar wij hebben er wel problemen mee, dat we nu weer met stoom en kokend water een voorstel voorgeschoteld krijgen, waar we maar even in een paar weken doorheen moeten fietsen”, zo verwoordde Martin Montens van het Democratisch Podium zijn ongenoegen.

vvdongenpoort
CDA-raadslid Rob Huijben sprak de meest gespierde taal. ‘Haal dit onderzoek uit de mist door ook andere projectontwikkelaars uit te nodigen om onderzoek te doen, al was het alleen maar om de schijn van belangensverstrengeling te vermijden. Wat wij geproefd hebben, is dat VV Dongen een voorkeur heeft voor de huidige locatie; dat blijkt ook uit de renovatie van de kleedkamers en de investering in de lichtinstallatie. Waarom is niet eerst de mening van de leden van VV Dongen gevraagd. Dat lijkt ons een meer logische volgorde’.

‘VV Dongen heeft laatste woord’
Wethouder Piet Panis maakte nog eens goed duidelijk, dat VV Dongen het laatste woord heeft. Als de leden geen onderzoek willen, dan gaat het niet door. Wij moeten hier alleen de uitgangspunten en randvoorwaarden vaststellen. Verder hebben wij als gemeente geen rol. Als VV Dongen wel akkoord gaat, dan gaan zij samen met Van Wanroooij om tafel en het onderzoek uitvoeren. Aan het eind van de rit ligt er dan een plan met ja of nee tegen verplaatsing. De voetbalcub heeft daarbij het laatste woord. Wij bemoeien ons daar verder niet mee. Pas na het rapport worden er vervolgstappen gezet, niet eerder. Er is dus helemaal geen sprake van belangenverstrengeling , want als gemeente zijn wij geen partij. Wij stellen alleen de uitgangspunten vast en geven informatie als daar om gevraagd wordt’.

De wethouder benadrukte nog eens dat de gemeente geen initiatief heeft genomen om een onderzoek uit te laten voeren . Van Wanrooij is zelf naar ons toegekomen met dit aanbod. Ik weet niet waarom zich niet meer intiatiefnemers hebben gemeld, maar het is in ieder geval niet gebeurd. Er zijn ook nog geen suggesties voor andere locaties bij ons binnen gekomen, ook niet van VV Dongen.We hebben de capaciteitsproblemen al eerder met hen besproken. Ik weet dat zij graag op de huidige locatie willen blijven, maar ze erkennen ook de problemen en staan open voor andere oplossingen’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen