Raad tevreden over aanpak vluchtelingenopvang

Foto: CC0/Public Domain

De gemeente Dongen gaat geen crisisopvang aanbieden voor vluchtelingen en ook geen grootschalig asielzoekerscentrum. Voor deze oplossingen zijn geen geschikte locaties in Dongen. Wel gaat de gemeente in samenwerking met Casade zoeken naar extra woonruimten voor tijdelijke huisvesting en het eventueel bouwen van noodwoningen. Daarbij is het absoluut niet de bedoeling dat de huidige woningzoekenden in de knel komen.

De gemeenteraad van Dongen kon zich prima vinden in dit plan van aanpak. Eind maart gaf de Commissaris van de Koning , Wim van der Donk, alle Brabantse gemeenten opdracht om te zoeken naar extra opvangmogelijkheden voor vluchtelingen, en wel zo snel mogelijk. De toestroom van vluchtelingen gaat namelijk veel harder dan verwacht. Voor Dongen betekent het dat ze 100 vluchtelingen extra moet opvangen.

De gemeenteraad had er geen problemen mee. Wel benadrukten alle politieke partijen dat er goed gecommuniceerd moet worden naar de bevoling toe en dat er absoluut geen sprake mag zijn van ‘verdringing’ op de sociale huurwoningmarkt. ‘De mensen die nu al ingeschreven staan voor een huurwoning mogen niet weggedrukt worden. Voor iedereen moeten dezelfde regels gelden. Asielzoekers moeten ook gewoon op de wachtlijst komen ’, zo meende Annemarie van Eennennaam van het CDA.

Volgens wethouder Bea van Beers zal van verdringing ook absoluut geen sprake zijn. ‘Wij hebben daar goede gesprekken over met Casade. Eind 2016 worden bijvoorbeeld 46 woningen opgeleverd in Beljaart fase 2a . Dat geeft weer ruimte is ons woningaanbod. Dat betekent overigens niet dat asielzoekers allemaal in de Beljaart komen te wonen, we gaan ervoor zorgen dat ze goed verspreid worden over de wijken.
door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen