CDA ziet voorstel over Nachtbus nipt sneuvelen

Foto:

Tot grote teleurstelling van het CDA is hun voorstel om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van nachtvervoer tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond nipt gesneuveld. De Volkspartij Dongen en de VVD stemden tegen waardoor de stemverhouding bleef steken op 11 stemmen tegen- 10 voor. De PvdA, het Democratisch Podium en de Lijst Breugelmans zagen wel wat in het voorstel.

CDA-raadslid Rob Huijben had het voorstel ingediend met de bedoeling om Dongen aan te laten sluiten op het Brabantse Nachtnet. ‘De bussen rijden in het weekend minder vaak en de laatste bus vertrekt al relatief vroeg, om 23.00 uur. Een busaansluiting op het Brabantse Nachtnet zou een welkome aanvulling zijn voor onze inwoners ‘, zo betoogde Huijben. Hij kreeg meteen steun van de PvdA en Lijst Breugelmans , die het een sympathiek voorstel vonden.
Tonny Dijck van de PvdA opperde zelfs dat zo’n Nachtnet ook handig zou zijn op werkdagen. Voor mensen die in ploegendiensten werken bijvoorbeeld. Daarom vinden wij het belangrijk om de behoefte te peilen’, zo vond Dijck.

Lobby
Een heel ander geluid kwam van de Volkspartij Dongen en de VVD.  ‘Dit onderwerp is laatst ook besproken in de regio Hart van Brabant. En daar is toen duidelijk gezegd dat er vanuit de regio een lobby wordt opgezet voor de nachtbus. Wij vinden het daarom absoluut ovrbodig om dit nu als gemeente apart te doen. Ik heb alle vertrouwen in delobby van de regio’, zei Denise Kunst van de Volkspartij.  VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans had vooral problemen met de kosten. Volgens hem zou dat al gauw zo’n € 25.000 gaan kosten. ‘Daar moeten we met z’n allen toch eens heel goed over nadenken. Bovendien vraag ik me af of er wel behoefte aan is. Jongeren zijn heel goed in staat om zelf creatieve oplossingen te bedenken voor hun vervoer.’ Wethouder Ad van Beek vond het op zich wel een aardig voorstel, ‘maar je moet van te voren wel weten of er voldoende belangstelling is, want anders betaal je voor leegstand.’

Huijben paste daarop zijn voorstel aan met het verzoek om een onderzoek te doen naar de behoefte, de mogelijkheden en de kosten van nachtvervoer. Maar ook dat trok de VVD en Volkspartij niet over de streep. ‘Het is totaal overbodig, er zijn al allerlei initiatieven, de markt kan dit zelf heel goed aan. Als de gemeente zich hiermee gaat bemoeien, komt de rekening hoe dan ook bij ons terecht’.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen