Dongen moet steentje bijdragen aan opvang asielzoekers

Foto: CC0/Public Domain

De provincie Noord-Brabant verwacht van de gemeente Dongen dat deze ook haar steentje bijdraagt aan de opvang van asielzoekers. De Brabantse gemeenten hebben naar rato van de bevolking een taakstelling gekregen voor deze opvang. De extra taakstelling bedraagt voor Dongen 100 plaatsen, bovenop de al bestaande taakstelling. Daarbij gaat het dit jaar om 62 statushouders.

donkDoor de gestegen instroom en het beëindigen van de tijdelijke opvang op een aantal locaties ontstaat er in de komende maanden een tekort aan opvangcapaciteit van 7200 plaatsen. In het totaal zijn er in 2016 in Noord-Brabant 14.000 plaatsen nodig volgens de hoogste prognoses voor de instroom. De taakstelling van het Rijk wordt met de huidige werkwijze niet gehaald. Dat kan alleen als de gemeenten en de provincie nauw samenwerken en iedereen meedoet. Die dringende oproep doet de Brabantse commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Hij constateert dat er ook draagvlak is voor een eigen, Brabantse, aanpak. Er is daarvoor een (sub)regionale aanpak
ontwikkeld. De gemeenten moeten voor 15 mei met concrete plannen komen.

De opvangcapaciteit in Brabant moet voor 70% uit langdurige opvang bestaan, 2 tot 5 jaar en langer, zoals in een AZC en voor 30% uit kortdurende noodopvang (1 tot 2 jaar). Het gaat in het totaal om 9800 opvangplaatsen in een AZC en 4200 opvangplaatsen in de noodopvang

Dongen
marina3Burgemeester Marina Starmans ondersteunt de brief en het initiatief van de CdK. ,,Om daadwerkelijk voortgang te kunnen bewerkstelligen, is een collectieve aanpak nodig. Als gemeente Dongen willen en zullen we daar zeker onze verantwoordelijkheid in nemen.” Vandaag (1 april 2016) heeft burgemeester Marina Starmans samen met wethouder Bea van Beers (Ruimtelijke ordening) een regionaal overleg met andere vertegenwoordigers uit de regio Hart van Brabant. Daarbij zal in regionaal verband worden gekeken naar de mogelijkheden in samenwerkingsverband voor de (nood)opvang van vluchtelingen in Hart van Brabant, rekening houdend met de ondergrens van COA.

,,Daarnaast zullen we ons als gemeente Dongen extra in blijven zetten voor het huisvesten van statushouders en de kleinschalige opvang van asielzoekers met integratie. Daartoe hebben we in de voorbije maanden al intensieve contacten gelegd met mogelijke partners in onze lokale samenleving die beschikken over gebouwen die, al dan niet na een aanpassing, in aanmerking kunnen komen.”

renejansenIn een eerste reactie zegt René Jansen, fractievoorzitter van de Volkspartij Dongen: “Ook de Volkspartij Dongen ondersteunt het initiatief van de CdK. Om daadwerkelijk voortgang te kunnen bewerkstelligen, is een collectieve aanpak nodig. De extra taakstelling bedraagt voor Dongen 100 extra plaatsen, bovenop de al bestaande taakstelling. Een bijdrage binnen de gestelde ‘Dongense maat’. De gemeente Dongen moet daar wat ons betreft haar verantwoordelijkheid in nemen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen