Crisisopvang van de baan: raad blij met voorstel vluchtelingenopvang

Foto:

De gemeenteraad van Dongen staat voor de volle 100% achter de keuze van het College om geen crisisopvang voor vluchtelingen aan te bieden. Wel gaat de gemeente actief op zoek naar locaties die voor de wat langere termijn geschikt te maken zijn voor de opvang van vluchtelingen. Hiervoor zijn al een aantal locaties in beeld, maar welke dat zijn wilde burgemeester Marina Starmans nog niet zeggen.

Dat deed wel de heer Henk Vermeulen, bewoner van het Kloosterpad, die gebruik maakte van het spreekrecht. Hij deed een dringend beroep op de raad om in ieder geval niet weer een locatie in de buurt van het Kloosterpad aan te wijzen als opvang. ‘Ik heb gehoord dat de RIMI, Glorieux en de Terebint in beeld zijn’, aldus Vermeulen. Wij hebben als bewoners destijds in 2001 volledig meegewerkt bij de komst van het AZC. De toenmalige burgemeester Hans van Brummen en wethouder Joop Velthoven hebben ons toen beloofd dat opvang van vluchtelingen een volgende keer in ieder geval dan aan de andere kant van Dongen zou plaatsvinden. Ik hoop dat u dit meeneemt’.

Burgemeester Starmans wilde echter geen namen noemen. ‘De heer Vermeulen noemt drie locaties, maar dat is helemaal voor zijn rekening’, aldus de burgemeester, die nog eens kort samenvatte waarom het College tot zijn keuze was gekomen. De raad was er unaniem blij mee. Toen eerder De Salamander in beeld kwam als crisisopvang voor vluchtelingen, stond de raad al niet te trappelen. Sportactiviteiten en gymlessen voor scholen zouden ergens anders ondergebracht moeten worden. Dat was voor de meeste raadsfracties al een flinke hobbel. Maar daarnaast heeft de Salamander ook beperkingen op het gebied van de veiligheid en medische zorg.

Veiligheid voorop
Geen crisisopvang dus, maar wel zoeken naar opvangmogelijkheden voor kortere of langere termijn. Dat is wat Dongen gaat doen. Alle raadsfracties hamerden erop dat hierbij de veiligheid en een goede en open communicatie naar bewoners toe van groot belang zijn. ´Onze bewoners moeten zich veilig blijven voelen´, zo verwoordde René Janssen van de Volkspartij Dongen de algemene mening van de raad.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen